Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Pieczywo "bezglutenowe" nie zawsze bezpieczne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2017, 14:26
Obecnie w większości piekarni można kupić pieczywo oferowane przez sprzedawców jako "bezglutenowe". Eksperci ostrzegają jednak, że nie każdy produkt pod tą nazwą jest bezpieczny dla osób, które muszą wykluczać gluten z diety.
Pieczywo

Jak przestrzega Andrzej Piętka z Akademii Wypieków, w ofercie dla producentów pieczywa zaczynają się pojawiać komponenty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu. – Niestety, w niektórych piekarniach i cukierniach stawia się znak równości pomiędzy tymi rodzajami produktów i sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe – przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Ten sam problem porusza Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. – Coraz częściej bezglutenowcy zgłaszają nam tradycyjne piekarnie, które w tych samych pomieszczeniach, na tych samych maszynach pieką chleb i oferują go jako bezglutenowy – mówi. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!