Pieczywo, w którym jest 10 procent mniej soli smakuje tak samo
- Autor: AT, portalspozywczy.pl
- Data: 03-03-2016, 14:34

- W naszej cywilizacji stało się coś bardzo niedobrego. Globalnie spożywamy dziś prawie 50 razy więcej soli niż w przeszłości. To o wiele za dużo w stosunku do ilości, która jest nam potrzebna do funkcjonowania. Dziennie możemy jeść nawet do 5 gramów soli, co jest w miarę bezpieczną barierą. Zejście poniżej tego poziomu jest bezpieczne, praktycznie nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Około 70-80 proc. soli, jaką zjadamy pochodzi z produktów przetworzonych. Z kolei sól dodawana do potraw stanowi, w zależności od badań, od 20 do 40 proc. - mówił Jarosz.
Podczas swojego wystąpienia dyrektor IŻŻ cytował najnowsze wyniki światowych badań. - Brytyjczycy wyliczyli, że redukcja spożycia soli o 1 gram pozwala zaledwie w ciągu jednego roku zredukować liczbę zgonów o ponad 4 tys. i zaoszczędzić ok. 600 mln funtów. Wykazano też, że zmniejszenie zawartości soli w pieczywie o 10 proc. nie powoduje żadnych dostrzegalnych zmian w smaku. Dlatego w naszej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jedyne produkty, które symbolicznie przekreśliliśmy to sól i cukier. Negatywne skutki ich spożywania są tak duże że zdecydowanie przekraczają potencjalne korzyści dla organizmu - mówił Mirosław Jarosz.
komentarze (1)
Dziwne wydaje się to, że dla każdego, małego czy dużego, urzędnika, sportowca, czy hutnika, niezależnie od pogody - maksymalnie 5 g soli. Że też WHO może sobie pozwolić na propagowanie tak mało precyzyjnych zaleceń. Myślę, że dla niektórych, właśnie tak mała ilość soli może się okazać jeśli nie zabójcza to szkodliwa. Sól jest do życia niezbędna.
Odpowiedz