Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zboża

Pieczywo, w którym jest 10 procent mniej soli smakuje tak samo

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-03-2016, 14:34
- Od jedzenia soli można się odzwyczaić. Większość ludzi, którzy zastępują ją np. ziołami już po miesiącu nie czuje różnicy. To jedno z kilku prostych działań, które możemy łatwo wdrożyć aby ograniczyć negatywne skutki spożycia soli - przekonywał Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".
Pieczywo, w którym jest 10 procent mniej soli smakuje tak samo
Badania wykazały, że pieczywo zawierające 10 proc. mniej soli nie traci swoich walorów smakowych. Fot. Fotolia

- W naszej cywilizacji stało się coś bardzo niedobrego. Globalnie spożywamy dziś prawie 50 razy więcej soli niż w przeszłości. To o wiele za dużo w stosunku do ilości, która jest nam potrzebna do funkcjonowania. Dziennie możemy jeść nawet do 5 gramów soli, co jest w miarę bezpieczną barierą. Zejście poniżej tego poziomu jest bezpieczne, praktycznie nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Około 70-80 proc. soli, jaką zjadamy pochodzi z produktów przetworzonych. Z kolei sól dodawana do potraw stanowi, w zależności od badań, od 20 do 40 proc.  - mówił Jarosz.

Podczas swojego wystąpienia dyrektor IŻŻ cytował najnowsze wyniki światowych badań. - Brytyjczycy wyliczyli, że redukcja spożycia soli o 1 gram pozwala zaledwie w ciągu jednego roku zredukować liczbę zgonów o ponad 4 tys. i zaoszczędzić ok. 600 mln funtów. Wykazano też, że zmniejszenie zawartości soli w pieczywie o 10 proc. nie powoduje żadnych dostrzegalnych zmian w smaku. Dlatego w naszej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jedyne produkty, które symbolicznie przekreśliliśmy to sól i cukier. Negatywne skutki ich spożywania są tak duże że zdecydowanie przekraczają potencjalne korzyści dla organizmu - mówił Mirosław Jarosz.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • KOLARZ AMATOR 2016-03-04 15:18:06

    Dziwne wydaje się to, że dla każdego, małego czy dużego, urzędnika, sportowca, czy hutnika, niezależnie od pogody - maksymalnie 5 g soli. Że też WHO może sobie pozwolić na propagowanie tak mało precyzyjnych zaleceń. Myślę, że dla niektórych, właśnie tak mała ilość soli może się okazać jeśli nie zabójcza to szkodliwa. Sól jest do życia niezbędna.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!