Partnerzy portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Piekarnia Szwajcarska: Pieczywo mrożone nie jest gorszej jakości

Nie zgadzam się z tezą, że pieczywo mrożone ma gorszą jakość od tradycyjnego. Jakość pieczywa zarówno mrożonego jak i świeżego jest całkowicie porównywalna i zależy tylko od piekarni, która go wytwarza - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bart T'Seyen, członek zarządu Inter Europol Piekarnia Szwajcarska.

Piekarnia Szwajcarska: Pieczywo mrożone nie jest gorszej jakości
Bart T'Seyen, członek zarządu Inter Europol Piekarnia Szwajcarska. Fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
Data: 25-06-2014, 11:44

Bart T'Seyen podkreśla, że Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, jedna z największych firm w Polsce na rynku pieczywa mrożonego, od lat produkuje pieczywo sposobem rzemieślniczym, tylko, że na większą skalę niż małe piekarnie.

- Do produkcji używamy zakwasu żytniego, podmłody pszennej, wypiekamy na kamieniu, czyli tym najbardziej tradycyjnym i wciąż najlepszym podłożu pieca piekarniczego, wykorzystujemy naturalne składniki. Jak widać, niczym nie różnimy się od zwykłej małej piekarni, która produkuje pieczywo z dziada pradziada, tylko, że my używamy do tego najnowszych technologii, które są zastosowane na rynku europejskim i światowym - mówi członek zarządu firmy.

- To właśnie między innymi dzięki tej technologii gwarantujemy naszym klientom najwyższą i stałą jakość wyrobów piekarniczych, co pomaga wyróżnić Inter Europol na tle innych piekarni - dodaje.

Zauważa, że technologia mrożenia jest jedną z najstarszych metod przechowywania żywności i nie wymaga podczas produkcji pieczywa stosowania chemicznych dodatków używanych do wydłużania terminu przydatności produktu do spożycia.

- Proces mrożenia nie zmienia składu, ani nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu. Większość osób nie tylko wie, że w sklepie można kupić mrożone pieczywo wypiekane na miejscu, ale również wielu z nas stosuje taką metodę w domach i nie ma w tym niczego złego. Niestety zdarza się , że technologia mrożenia jest krytykowana przez tych którzy usiłują chronić za pomocą takich nieprawdziwych stwierdzeń własne interesy - mówi Bart T'Seyen.

- Inter Europol jest jedną z nielicznych firm z kapitałem polskim, która ma wielkie osiągnięcia nie tylko na rynku polskim, ale też i światowym. Jako Belg z pochodzenia, jestem bardzo dumny z tego, co produkujemy w Polsce i jakie produkty jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom i konsumentom. I wielokrotnie powtarzam to moim partnerom i wszystkim klientom zagranicznym - dodaje.

Przypomnijmy, że w środowisku piekarniczym toczy się dyskusja na temat pieczywa mrożonego i jego jakości. Zdaniem niektórych, pieczywa produkowane z ciasta z głębokiego mrożenia powstaje w wyniku uproszczonej technologii. Zawiera ono mniej minerałów, witamin i błonnika, a proces dojrzewania ciasta jest w takiej produkcji zaburzony. Co ciekawe, sami piekarze, do niedawna nastawieni dość sceptycznie wobec pieczywa mrożonego, ostatnio zmieniają zdanie. Są i tacy, którzy sami wprowadzają tego typu pieczywo do swojej oferty. 

Przeczytaj także:

Piekarnia Szwajcarska: Pieczywo mrożone to obecnie 5-10 proc. rynku

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bartholomeus TSeyen RSS ALERT    /    Inter Europol Piekarnia Szwajcarska RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    rynek pieczywa w Polsce RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Michał 2019-06-03 14:56:18
    "pieczywa produkowane z ciasta z głębokiego mrożenia" trzeba sprostować że w większości nie mrozi się surowego ciasta a upieczone już w 70-90% bochenki chleba. to całkowicie zmienia sens co do "zabijania" w nich składników podczas mrożenia.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.236.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!