Spadek spożycia pieczywa oznacza zamykanie kolejnych piekarni. W Polsce działa już tylko około 9 tys. piekarni, choć jeszcze 10 lat temu było ich około 12 tys. W samym ubiegłym roku w naszym kraju upadło prawie 300 piekarni. Zdaniem Stanisława Butki, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, w 2015 r. bankructw może być jeszcze więcej. Jak zauważa Butka, Polacy jedzą coraz mniej pieczywa w domach. Wiąże się to z zastępowaniem kanapek płatkami zbożowymi lub słodkimi przekąskami.

Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania, mówi "Rzeczpospolitej", że na kondycję piekarni rzemieślniczych rzutuje ekspansja sieci handlowych w kierunku wypieku własnego pieczywa z mrożonych produktów. Lecz nawet piekarnie, które dostarczają pieczywo do sklepów, notują coraz gorsze wyniki finansowe. Ratunkiem dla piekarni rzemieślniczych może być stawianie na produkty wysokiej jakości oraz otwieranie własnych sklepów, niekoniecznie oferujących samo pieczywo, lecz przypominających kawiarnie czy bistro - czytamy w "Rzepie".