Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa

W 2015 statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa. To o 2,5 kg mniej niż rok wcześniej. Problemem jest niska jakość produktów i moda na zdrowe odżywianie - informuje Newseria.pl.

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa ze względu na jego niską jakość fot. ŁR

Jeszcze w 1981 roku statystyczny Polak zjadał aż 100 kg pieczywa rocznie. Tymczasem od kilku lat jego spożycie systematycznie spada. Wśród przyczyn tego zjawiska eksperci upatrują coraz popularniejszy trend zdrowego odżywiania, który prowadzi do eliminacji z diety białego pieczywa, a także zbyt dużą ilość konserwantów w oferowanych klientom produktach. 

Jak twierdzi Stanisław Kasperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, polskie pieczywo zawiera za dużo dodatków chemicznych i barwników. - Dotyczy to zwłaszcza pieczywa wyrabianego z głęboko zamrożonego ciasta. To nie wpływa dobrze na jakość. Dlatego powinniśmy zrobić wszystko, żeby polscy konsumenci mieli do dyspozycji zdrowe pieczywo z całego ziarna - dodaje.

Kasperczyk przekonuje, że zahamowanie spadku spożycia pieczywa jest możliwe poprzez dbanie o wysoką jakość produktów, a także popularyzację jedzenia zdrowego pieczywa.

Czytaj więcej na Newseria.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

PZPRZ RSS ALERT    /    rynek pieczywa w Polsce RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    Stanisław Kasperczyk RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • Mniam 2016-01-12 13:01:02
    Szkoda, bo od tysięcy lat ustawiliśmy organizm na spożycie chleba, podobnie jak spożycie mleka. Niestety piekarze nas oszukują i nie produkują wysokiej jakości produktów. Dodatkowo nie zauważają zmieniających się trendów i nie promują chleba jako zdrową podstawę naszego jedzenia.
  • HannaBARTEL, Wwa 2016-01-13 11:43:19
    CHLEB DLA WEGETARIAN/WEGAN-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 14.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA DLA WEGETARIAN/WEGAN-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __200g, Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g, Kasza gryczana __200g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE KASZE (MASA RAZEM 650 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZE TAKŻE OTRĘBY: I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
  • bb 2016-01-13 14:05:40
    Co chwila pojawiaja sie takie artykuly. Byc moze mniej nie jedza, tylko mniej kupuja. Trudno dzis kupuc smaczny chleb - moze lepiej promowac te piekarnie, ktore nie oszukuja klientow i maja swiezy pachnacy pieczony - nie odpiekany - chleb?
  • Krzysztof 2016-01-13 20:21:47
    jak mają kupować wiecej skoro taka rzesza mlodych polaków, czyli ludzi którzy jedzą statystycznie najwiecej pieczywa jest za granica kraju ?? a drugi temat jest taki że dobry chleb kosztuje wiecej czego ludzie nie rozumieją i lecą do biedronki czy lidla po chleb za zlotówke. pozdrawiam
  • Bochen 2016-01-18 16:00:40
    I bardzo dobrze, chleb odpiekany z głęboko mrożonego jest wstrętny i niezdrowy. Lepiej jeść mniej a wysokiej jakości

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.254.197
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!