Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W tym roku upadnie ponad 200 piekarni
Według Grzegorza Nowakowskiego, dyrektora Instytutu Polskie Pieczywo rywalizacja cenowa między piekarniami prowadzić będzie do kolejnych upadłości, których w tym roku może być przynajmniej 200. Chleb produkuje w Polsce ok. 10 tys. zakładów - informuje Rzeczpospolita.

Jaki pisz „Rz" szanse na poprawę kondycji branży są niewielkie ze względu na rosnące koszty w tym gwałtowny wzrost cen energii. Podwyżki cen produktów nie rekompensują większych wydatków.
Co prawda dzięki zwiększonym zakupom chleba w 2009 r. wyhamowało tempo, w jakim od kilku lat maleje w Polsce spożycie pieczywa Ale samego trendu nie uda się wyhamować.
Jak pisze „Rz" na początku ubiegłego roku Instytut Polskie Pieczywo zakładał, że jego poziom spożycia pieczywa może spaść poniżej 60 kg na osobę. Tymczasem ze wstępnych szacunków wynika, że przeciętny Polak mógł zjeść w 2009 r. ok. 60,5 kg pieczywa, czyli o ok. 1 proc. mniej niż w 2008 r., gdy spadło o niemal 4 proc.
Branża prognozuje, że w tym roku popyt na pieczywo będzie nadal maleć i spadnie do ok. 59,7 kilogramów na osobę.
