Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W tym roku upadnie ponad 200 piekarni

Według Grzegorza Nowakowskiego, dyrektora Instytutu Polskie Pieczywo rywalizacja cenowa między piekarniami prowadzić będzie do kolejnych upadłości, których w tym roku może być przynajmniej 200. Chleb produkuje w Polsce ok. 10 tys. zakładów - informuje Rzeczpospolita.

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W tym roku upadnie ponad 200 piekarni
fot. hertakcesoria.pl

Autor: Rzeczpospolita
Data: 11-02-2010, 08:24

Jaki pisz „Rz" szanse na poprawę kondycji branży są niewielkie ze względu na rosnące koszty w tym gwałtowny wzrost cen energii. Podwyżki cen produktów nie rekompensują większych wydatków.

Co prawda dzięki zwiększonym zakupom chleba w 2009 r. wyhamowało tempo, w jakim od kilku lat maleje w Polsce spożycie pieczywa Ale samego trendu nie uda się wyhamować.

Jak pisze „Rz" na początku ubiegłego roku Instytut Polskie Pieczywo zakładał, że jego poziom spożycia pieczywa może spaść poniżej 60 kg na osobę. Tymczasem ze wstępnych szacunków wynika, że przeciętny Polak mógł zjeść w 2009 r. ok. 60,5 kg pieczywa, czyli o ok. 1 proc. mniej niż w 2008 r., gdy spadło o niemal 4 proc.

Branża prognozuje, że w tym roku popyt na pieczywo będzie nadal maleć i spadnie do ok. 59,7 kilogramów na osobę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Instytut Polskie Pieczywo RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • podobno katolik 2010-02-11 11:09:06
    Witam, Niech brać piekarska nadal oddaje za darmo ten święty produkt, który wala się po śmietnikach. Jeżeli jakiegoś produktu jest w nadmiarze na wysypiskach, tzn, że jest on zbyt tani, a co za tym idzie bardzo łatwo i bez liczenia wyrzucany na śmietnik. Jest to przecież produkt pierwszej potrzeby więc bardzo łatwo jest dźwignąć cenę. Na całym świecie wszyscy znają wartość tego świętego produktu, tylko w Polsce, kraju jak się chyba tylko mówi o Nas KATOLICKIM brak jest szacunku do CHLEBA POWSZEDNIEGO. I to by było na tyle.
  • Mika 2010-02-11 17:02:42
    Można płacić więcej, ale za prawdziwy chleb, a nie z polepszaczami i barwiony karmelem, żeby wyglądał jak z pełnoziarnistej mąki.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.58.220
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!