Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Zboża

Polacy opatentowali produkcję białka z rzepaku. Otrzymali europejską dotację

Na początku sierpnia Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) uruchomił specjalny fundusz o wysokości 5,4 mln euro, który ma na celu wesprzeć 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych, dotyczących kluczowych obszarów zgodnie ze strategią EIT Food. Wśród wybrańców znalazła się również Polska firma NapiFeryn BioTech, która produkuje białko z rzepaku.

Polacy opatentowali produkcję białka z rzepaku. Otrzymali europejską dotację
Biało z rzepaku - nowy hit?; fot. unsplash.com

Autor: Puls Biznesu
Data: 11-08-2020, 08:36

Fundusz ma wesprzeć działalność firm dotkniętych kryzysem COVID-19. Łączna kwota o wysokości 4,088 mln euro pochodzi z Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, z kolei EIT Food przeznaczyło kolejne 1,3 mln euro wsparcia wskutek pandemii.

Głównym założeniem inwestycji jest wsparcie przedsiębiorstw w dostosowaniu się do nowych realiów spowodowanym wybuchem pandemii, aby nadal mogły kontynuować swoją pracę na rzecz transformacji systemu żywności.

Wybrane inicjatywy dążą do innowacyjnych rozwiązań w sektorze rolno-spożywczym, w tym rozwoju alternatywnych źródeł białka, zrównoważonego rolnictwa i ku gospodarce o obiegu zamkniętym. Ogółem 74 startupów z 19 krajów Europy ubiegało się o dofinansowanie, aczkolwiek po dokładnej analizie, 13 zostało wybranych. Na liście znalazły się firmy z Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Izraela, Wielkiej Brytanii oraz firma z Polski ─ NapiFeryn BioTech.

NapiFeryn jest to spółka biotechnologiczna, która opatentowała nowatorską technologię pozyskiwania białek roślinnych z rzepaku, które mogą być wykorzystane jako alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego i białek sojowych. Pełnowartościowe białka z rzepaku cechują się własnościami zdrowotnymi, są przestępne cenowo oraz produkcja jest bardziej przyjazna dla środowiska. Uzyskane dofinansowanie pomoże w prowadzeniu bieżącej działalności badawczo-rozwojowej, która ułatwi i przyśpieszy komercjalizację naturalnych i funkcjonalnych białek roślinnych z rzepaku.

 - Technologia produkcji białka z rzepaku ma na celu zainicjowanie pozytywnych zmian w naszym życiu ─ wyżywienie większej liczby ludności bez nasilania procesów niekorzystnych dla środowiska oraz przyczynić się do uczynienia diety roślinnej bardziej przystępnej dla szerszego grona konsumentów. Pozyskane fundusze są dla nas bardzo istotne, gdyż pozwolą kontynuować nasze badania i przyśpieszą proces komercjalizacji białka rzepakowego na skalę światową - skomentowała dr Magdalena Kozłowska, założycielka NapiFeryn BioTech.

Fundusz pozwoli zminimalizować negatywne skutki spowodowane kryzysem COVID-19, które dotknęły przedsiębiorstwa. W szczególności kontynuację kluczowych działań badawczo-rozwojowych, dalszą współpracę z potencjalnymi partnerami i klientami oraz przygotować się do kolejnych projektów.

Więcej informacji na temat funduszu COVID-19 Bridge Fund oraz szczegółowy przegląd 13 wybranych startupów można znaleźć na stronie internetowej EIT Food. Jeśli chcesz dołączyć do naszej społeczności i przyczynić się do pozytywnych zmian w systemie żywnościowym, aby był bardziej zrównoważony i godny zaufania konsumenta, odwiedź naszą stronę internetową.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

białko RSS ALERT    /    rzepak RSS ALERT    /    start-up RSS ALERT    /    EIT Food RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.10.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!