Polacy wyrzucają średnio 18 proc. swoich miesięcznych zakupów
Banki żywności apelują o niemarnowanie jedzenia w święta. Wartość miesięcznie wyrzuconej żywności to ok. 45 zł. Wg danych Federacji Polskich Banków Żywności w sumie w Polsce marnuje się ok. 4 mln ton żywności.
Kupowanie zbyt wielu produktów spożywczych najczęściej jest efektem braku pomysły na potrawy świąteczne i planu na święta. Często wydaje nam się, że przygotowanie potraw powinniśmy rozpocząć jak najwcześniej. Tym samy nie kontrolujemy w pełni liczby przygotowanych przez nas potraw, czego efektem często jest zjadanie na siłę. Jednocześnie brak umiejętności odpowiedniego przechowywania potraw powoduje, że wcześniej przygotowane dania nie dotrzymają świeżości do Świąt, czego skutkiem jest ich wyrzucenie.
- Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko pieniądze, ale tez energię, wodę i inne surowce naturalne potrzebne do jego przygotowania, generujemy odpady. W Wielkiej Brytanii wyrzuca się obecnie więcej żywności niż opakowań, to katastrofa dla środowiska. Nie chcemy do tego dopuścić w Polsce - mówi Maria Gosiewska, koordynatorka projektu "Nie marnuj jedzenia".
