Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Polska atrakcyjnym rynkiem dla producentów żywności bez glutenu

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 26-10-2016, 17:52
Rynek produktów "gluten-free" zyskuje na atrakcyjności. Interesują się nim już duzi gracze - podał "Puls Biznesu".
Polska atrakcyjnym rynkiem dla producentów żywności bez glutenu
fot. shutterstock.com

Producenci żywności bez glutenu — spojrzyjcie na Polskę. Zachęca do tego branżowy portal Just-food.com. Tłumaczy w swojej analizie, że ta kategoria produktów przestała dynamicznie rosnąć na rynku włoskim, niemieckim i brytyjskim, więc warto spojrzeć na polskich odbiorców. Powołuje się na dane firmy badawczej Mintel, z których wynika, że 6 proc. nowych produktów spożywczych wprowadzonych na rynku w ciągu ostatnich 12 miesięcy (zakończonych we wrześniu) nie zawierało glutenu. 

W zeszłym miesiącu z produktami tego typu na polskim rynku zadebiutował Dr Oetker. Markę własną „free from”, pod którą sprzedawane są m.in. produkty bezglutenowe, zaprezentowało niedawno Tesco.

Więcej na "Pulsie Biznesu".

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!