Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Zboża

Polska powinna zacząć wykorzystywać potencjał produkcji śruty rzepakowej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-03-2016, 09:56
- Inwestycje muszą być zabezpieczone w czasie. Są dziedziny, w które państwo nie musi ingerować ponad konieczność. Efekty działań rządu będą determinowane konkretnymi rozwiązaniami w odniesieniu do konkurencyjności, czyli chociażby likwidacją problematycznych kwestii podatkowych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Polska powinna zacząć wykorzystywać potencjał produkcji śruty rzepakowej
Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO, fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

Jak mówi Adam Stępień, branżę olejarską zastanawia dlaczego potencjał wynikający z dużej produkcji krajowej śruty rzepakowej nie jest w pełni wykorzystywany.

- Nasi członkowie muszą szukać odbiorców na rynkach zachodnich, gdzie w sposób istotny wzrasta wykorzystanie śruty rzepakowej powodując lepsze zabezpieczenie dostaw białka paszowego na poziomie europejskim zapewniając lepszą dywersyfikację względem śruty sojowej, od której jesteśmy de facto uzależnieni. Chodzi o to żeby w większym stopniu dbać o własne potrzeby uwzględniając jednocześnie nasze możliwości. W 2015 roku w Niemczech wykorzystanie śruty sojowej i rzepakowej w produkcji zwierzęcej zrównało się, co pokazuje, że nie mówimy jedynie o swoistej idée fixe - dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!