Polska powinna zacząć wykorzystywać potencjał produkcji śruty rzepakowej
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 29-03-2016, 09:56

Jak mówi Adam Stępień, branżę olejarską zastanawia dlaczego potencjał wynikający z dużej produkcji krajowej śruty rzepakowej nie jest w pełni wykorzystywany.
- Nasi członkowie muszą szukać odbiorców na rynkach zachodnich, gdzie w sposób istotny wzrasta wykorzystanie śruty rzepakowej powodując lepsze zabezpieczenie dostaw białka paszowego na poziomie europejskim zapewniając lepszą dywersyfikację względem śruty sojowej, od której jesteśmy de facto uzależnieni. Chodzi o to żeby w większym stopniu dbać o własne potrzeby uwzględniając jednocześnie nasze możliwości. W 2015 roku w Niemczech wykorzystanie śruty sojowej i rzepakowej w produkcji zwierzęcej zrównało się, co pokazuje, że nie mówimy jedynie o swoistej idée fixe - dodaje.
komentarze (0)