Pozostałości glifosatu w kaszy jaglanej. Normy znów przekroczone
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 23-03-2021, 12:20

Glifosat to główny składnik Roundupu - szkodliwego dla ludzkiego zdrowia, kontrowersyjnego środka chwastobójczego. Glifosat zawdzięcza swoją złą sławę efektywności, z jaką niszczy żywe organizmy.
- To, że rolnicy zamiast czekać na suche dni, wolą spryskać pole gryki czy prosa, z którego powstaje kasza jaglana, glifosatem wiadomo nie od dziś. Rośliny wtedy wysuszają się w mig, nie pleśnieją, łatwiej je zebrać. Z rozmów z wieloma rolnikami wiem, że nierzadko rośliny z pól „pryskanych” przeznaczają na sprzedaż, a na użytek własny pielęgnują zboża, owoce czy warzywa „bez dopalaczy” i nimi karmią własną rodzinę. Dlatego podczas zakupów warto sięgać po certyfikowaną żywność ekologiczną, która z założenia wolna jest od wszelkich pozostałości chemicznych, co zresztą potwierdził poprzedni raport Instytutu Spraw Obywatelskich i Fundacji Konsumentów o kaszach gryczanych, a także ten najnowszy o kaszach jaglanych uświadamiają konsumentów, ale także - miejmy nadzieję - mobilizują producentów do podnoszenia jakości i bezpieczeństwa oferowanych nam produktów – mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka, autorka programów telewizyjnych o tematyce zakupowej i konsumenckiej.
komentarze (2)
KARA WIĘZIENIA I PRZEPADEK MIENIA WŁAŚCICIELA FIRMY ZA WPROWADZANIE DO OBROTU SUBSTANCJI TOKSYCZNYCH TRUJĄCYCH LUDZI
OdpowiedzŻałosne są te badania przenica która jest dostępna w wielu produktach ma normę 10 a gryka tylko 0.1 komu na tym zależy?
Odpowiedz