Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Pozyskiwane w Bionanoparku białko z rzepaku zrewolucjonizuje dietę

  • Autor: PAP
  • Data: 13-06-2021, 15:07
Pozyskiwane w laboratorium w łódzkim Bionanoparku białko z rzepaku może - zdaniem jego producentów - zrewolucjonizować rynek spożywczy i dietę. "Ma doskonałe wartości odżywcze i może być alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego" - zapewnia biotechnologiczna firma NapiFeryn BioTech.
Pozyskiwane w Bionanoparku białko z rzepaku zrewolucjonizuje dietę
Pozyskiwane w Bionanoparku białko z rzepaku zrewolucjonizuje dietę

Do tej pory główną przeszkodą w produkcji jadalnego białka z rzepaku na dużą skalę dla przemysłu spożywczego był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Sposób na wyeliminowanie tego problemu znalazła jednak działająca w Bionanoparku łódzka biotechnologiczna spółka NapiFeryn BioTech. Firma unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania białka z biomasy rzepakowej opatentowała w krajach o wysokiej produkcji rzepaku, m.in. w Rosji i USA.

"Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie - nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, do tego przyjazne naturze ponieważ zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy" - podkreśliła prezes NapiFeryn BioTech Magdalena Kozłowska.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!