Prezes Asprod: Spadek spożycia pieczywa może się pogłębić
- Autor: Anna Wrona
- Data: 20-01-2022, 12:31

Piekarnie z całej Polski informują o olbrzymich podwyżkach prądu i gazu. Z Dariuszem Bieleckim, prezesem Asprod S.A. rozmawiamy o konsekwencjach wzrostu kosztów dla branży.
Portalspozywczy.pl O ile wzrosły u Was ceny gazu i prądu?
Dariusz Bielecki, prezes Asprod S.A. Do końca zeszłego roku obowiązywały nas korzystne kontrakty na dostawy energii elektrycznej oraz gazu, podpisane jeszcze w 2020 roku. Obserwując wzrost cen, w połowie zeszłego roku, przedłużyliśmy umowę na dostawę energii elektrycznej na część 2022 roku, ze stawką o 70% wyższą. W przypadku gazu czekaliśmy do samego końca i ze względu na ogromny wzrost cen, nie skorzystaliśmy z podpisania standardowej umowy tylko zdecydowaliśmy, że w 2022 roku będziemy gaz kupowali na Towarowej Giełdzie Energii w oparciu o obowiązujące stawki na dany dzień. Pomimo, iż pozwoliło nam to zaoszczędzić środki związane z pośrednictwem sprzedaży przez operatora, na pierwszy kwartał 2022 roku cena była wyższa o 600%. Dobra wiadomość (w tych złych wiadomościach) jest taka, że drugi kwartał jest już dostępny o 50% taniej, czyli 300% więcej niż w roku 2021.
Jakie inne koszty wzrosły w ostatnim czasie?
Gwałtownie wzrosły całkowite koszty produkcji. Oprócz wspomnianej wcześniej energii elektrycznej oraz gazu, wzrosły również koszty surowców. I tak mąka – podstawowy surowiec w produkcji piekarniczej – to wzrost rzędu 80%. Pozostałe, takie jak ziarna, drożdże, nabiał – to kolejne od kilkunastu do kilkudziesięciu procent. Problem w tym, że wzrost cen wielu surowców jeszcze nie wyhamował. Nie można zapominać również o wzroście kosztów pracy, transportu oraz opakowań, które także istotnie wpływają na ceny detaliczne pieczywa.
Jak wpływa to na ceny pieczywa?
Powyższe zdarzenia w oczywisty sposób przekładają się na wzrost cen wszystkich produktów spożywczych, również pieczywa. W przypadku chleba, który jest podstawowym produktem w wielu gospodarstwach domowych, zmiany te na pewno są mocno zauważalne. Przy obecnych uwarunkowaniach rynkowych utrzymanie dotychczasowych cen było nie tyle trudne, co wręcz niemożliwe.
Z jakimi problemami mierzy się obecnie branża piekarnicza?
2021 rok upłynął pod znakiem zmiany. Zarówno sytuacja ekonomiczno-gospodarcza, jak i zmiana zwyczajów zakupowych Klientów spowodowana pandemią powodują, że musimy działać bardzo dynamicznie, by dostosować się do wciąż zmieniających się uwarunkowań rynkowych. Największym wyzwaniem dla branży piekarniczej, jak i całej branży spożywczej jest ogromna presja kosztowa, która w konsekwencji może wpłynąć na decyzje zakupowe. Branża piekarnicza od lat zmaga się z corocznym spadkiem spożycia pieczywa. Inflacja, wzrost kosztów energii i głównych surowców mogą te spadki jeszcze pogłębić. Konieczna jest baczna obserwacja zarówno rynku, jak i zwyczajów zakupowych Klientów, by móc na nie odpowiednio szybko reagować.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Producent pieczywa kończy dużą inwestycję w Polsce
-
Turbulencje i wzrastająca niepewność na rynku piekarskim
-
Gorąco Polecam. Smaki z piekarni otwiera kolejny lokal
-
Chleb i makaron. Które produkty zbożowe najczęściej wybieramy?
-
Piekarz z Poznania jedzie do Buczy pomóc tamtejszej piekarni
-
Czy może zabraknąć nam chleba?
-
Włoscy piekarze mają pomysł jak zapewnić stałe ceny pieczywa
-
Enata Bread ma umowę na 6 lokali Gorąco Polecam. Smaki z piekarni
-
Breadbucha i pleśń koji – Rebread szykuje nowe produkty
-
Napływ Ukraińców zwiększy spożycie pieczywa w Polsce? "Pierwszy raz od wielu lat"
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (0)