Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Prezes Enata Bread: Mieszanki piekarnicze psują rynek

- Często hejtuje się pieczywo mrożone, a większą uwagę należałoby zwrócić na mieszanki piekarnicze i ich skład - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bartłomiej Rychcik, prezes Enata Bread.

Prezes Enata Bread: Mieszanki piekarnicze psują rynek
Bartłomiej Rychcik, prezes Enata Bread

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 08-10-2020, 15:23

Portalspozywczy.pl: Jakie są trendy na rynku pieczywa? Czy konsumenci poszukują nowości czy tradycji?

Bartłomiej Rychcik, prezes Enata Bread: Tradycji, ale uczciwie zrobionej, z dobrych mąk, bez sztucznych składników i bez barwinków. Świadomość klientów jest coraz większa. Pytają o skład. Markety i niektóre piekarnie popsuły trochę rynek, np. obniżając ceny poniżej progu rentowności, przez co piekarze zmuszeni byli do korzystania z półśrodków chemicznych czy koloryzowania chlebów. Supermarkety biły się na ceny. I wymusiły na piekarzach duże obniżki, co odbiło się na jakości pieczywa.

Jak scharakteryzowałby Pan rynek piekarniczy w Polsce?

Mamy piekarnie małe, rzemieślnicze, takie jak Bakery, które pieką uczciwie. To ręczna robota. Z drugiej strony mamy piekarnie średniej wielkości, które idą na łatwiznę i robią produkty z mieszanek. Mieszanki psują rynek. Wielu piekarzy stosuje je dla wygody. Często hejtuje się pieczywo mrożone, a większą uwagę należałoby zwrócić właśnie na mieszanki i ich skład. Oprócz małych i średnich piekarni mamy też gigantyczne piekarnie pieczywa mrożonego. Mają oni wyspecjalizowane linie produkcyjne. Jestem więc fanem tych najmniejszych piekarni rzemieślniczych oraz tych największych – producentów pieczywa mrożonego. Zdecydowanie zwróciłbym natomiast uwagę konsumentów na skład mieszanek piekarniczych.

A jak wyglądała sprzedaż pieczywa w trakcie pandemii?

Konsumenci szukali pieczywa z długim terminem przydatności, co de facto nam sprzyjało – nasz chleb – świeży, naturalny, zdrowy – wytrzymuje wiele dni.

Cały wywiad w strefie premium: Prezes Enata Bread: Koncepty piekarnicze i sklepy specjalistyczne dynamicznie się rozwijają (wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bartłomiej Rychcik RSS ALERT    /    Enata Bread RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    Bakery RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!