Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zboża

Prezes Makaronów: Rynek makaronu w Polsce będzie rósł, ale powoli

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 24-06-2013, 16:03
Obecne spożycie makaronu w Polsce wynosi 4,8 kg na osobę i jest bardzo niskie, w porównaniu z krajach UE a nawet Europy Wschodniej. Jednak w ciągu najbliższych 5 lat spożycie może wzrosnąć o 1 kg na osobę, a rynek - wolumenowo - z obecnych 150 tys. ton rocznie, do około 180 tys. ton rocznie - ocenia Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich.
Prezes Makaronów: Rynek makaronu w Polsce będzie rósł, ale powoli
Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich. Fot. MP

Jak przypomina prezes makaronowej firmy, spożycie makaronu na Ukrainie wynosi ono ponad 6 kg na osobę.

- Aby zdecydowanie wzrosło spożycie makaronu w naszym kraju nie możemy ograniczać się tylko do zup, jak to ma miejsce obecnie, ale pasta musi pojawić się jako przystawka i drugie danie. Dlatego dużą szansę wzrostu upatruję w popularyzacji w naszym kraju kuchni śródziemnomorskiej, co w sposób naturalny pociągnie za sobą zwiększenie spożycia makaronów - mówi Zenon Daniłowski.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!