Prezes Perino: ostatnie dwa lata były dla nas niezapowiedzianym sprawdzianem
- Autor: Jakub Szymanek
- Data: 06-07-2022, 18:00

Jak zmienił się rynek świeżych makaronów w Polsce i jaka jest obecna sytuacja w branży?
– Blisko dekadę temu mówiliśmy o początkowej fazie rozwoju rynku świeżego makaronu w Polsce, a jednocześnie o szybkim tempie rosnącej świadomości kulinarnej konsumentów. W tym czasie wiele się zmieniło i choć ostatnie dwa lata były dla nas niezapowiedzianym sprawdzianem, to mogę przyznać, że ten pierwszy etap jest już za nami. Firmy pewnym krokiem wchodzą w okres stabilizacji, a świeże makarony są coraz bardziej doceniane i chętniej wybierane przez restauratorów. Pandemia, a następnie wybuch wojny u naszych wschodnich sąsiadów były swego rodzaju testem zaufania i wzajemnego wsparcia w branży. W tym czasie jeszcze bardziej poczuliśmy, jak jesteśmy zależni od naszych klientów, a oni od nas. Budowane latami długofalowe relacje rzeczywiście zaprocentowały, a niektórzy gracze wyszli z tego silniejsi – stwierdził Tomasz Sokołowski, prezes zarządu w firmie Perino, specjalizującej się w produkcji świeżych makaronów.
komentarze (0)