Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zboża

Prezes SPC: Szara strefa to 30 proc. rynku pieczywa w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 08-04-2014, 11:42
Dużym problemem dla rynku są piekarnie działające w tzw. „szarej strefie", które nieuczciwie konkurują bardzo niskimi cenami. Dziwi fakt, że problem jest znany od wielu lat i mówi się o nim przy każdej okazji, a nikomu nie zależy, aby się nim skutecznie zająć - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie.
Prezes SPC: Szara strefa to 30 proc. rynku pieczywa w Polsce
Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie. Fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Jak tłumaczy, piekarnie działające w szarej strefie najczęściej znajdują się w mniejszych miejscowościach, gdzie zatrudniają ludzi na czarno albo na najniższym wynagrodzeniu, zaś pozostałe pieniądze wypłacają z kieszeni, z pominięciem podatku.

- Większość tak wyprodukowanego pieczywa sprzedaje się na bazarach lub w sklepie, gdzie piekarz ze sklepikarzem rozlicza się gotówką, a więc także bez podatku. Poza tym, takie piekarnie kupują mąkę właściwie też bez podatku, od małego młynarza - wymienia Janusz Kazimierczuk.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Obserwator 2014-04-09 19:38:08

    Święta prawda ! Spaceruję intensywnie od ca 5-tej rano . O tej porze widzę jak działa moja mała miejscowość . ( ca 5 tyś. mieszkańców ) W miasteczku są dwie piekarnie . Dowożą z promienia ca 12 km dalsze 3 piekarnie ( po 1-2 pojemniki na sklep , ca 20-30 sztuk) Do tego 2 sklepy z galanterią cukierniczą ( słodkie bułeczki z serem i pączki ) . Na domiar najwięcej ludzi kupuje pieczywo w Biedronce . Miejscowe piekarnie też dowożą do okolicznych małych wsi. To chore. Płacą piekarzom , obsłudze i sami też muszą zarobić . Samochody nawet na firmę też na wodę nie jeżdżą. Krótko : jest konkurencja a ja po dobry chleb jeżdżę 20 km.

    Odpowiedz
  • proszecie 2014-04-10 20:32:09

    tak tak normy unijne to gwarancja jakości..........

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!