Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

strefa premium

Prezes SPP: Piekarze musieli dostosować produkcję i rodzaj asortymentu do oczekiwań rynku (wywiad)

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 28-12-2020, 14:51
Branża piekarnicza w czasie pandemii poradziła sobie i w sklepach nie zabrało nam chleba. Zmieniła się natomiast struktura eksportu oraz zainteresowanie poszczególnymi produktami piekarniczymi. O roku 2020 i perspektywie 2021 roku rozmawiamy z Waldemarem Topolskim, prezesem Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.
Prezes SPP: Piekarze musieli dostosować produkcję i rodzaj asortymentu do oczekiwań rynku (wywiad)
Waldemar Topolski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa

Portalspozywczy.pl: Jaki był mijający rok 2020 dla branży piekarniczej? Czy pandemia mocno wpłynęła na produkcję oraz eksport pieczywa?

Waldemar Topolski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa (SPP): Zarówno dla naszej branży, jak i wielu innych ten rok był nieprzewidywalny. Trudno w warunkach światowej pandemii zaplanować produkcję, dostawy, czy  liczbę zamówień. Piekarze udowodnili jednak, że traktują swój zawód jako misję – dlatego nastąpiła pełna mobilizacja, żeby w tym trudnym czasie nigdzie w sklepach nie zabrakło pieczywa. Jeśli chodzi o eksport, to jego struktura uległa dużej zmianie w związku z ograniczeniami np. transportu w wielu krajach. Zarówno w Polsce, jak i na świecie duże spadki zanotował kanał Food Service, wzrosty natomiast wystąpiły w kategorii pieczywa pakowanego. Jednocześnie zwiększyliśmy eksport do krajów poza Unią Europejską, jak Ukraina, Białoruś czy Rosja. Wynikało to przede wszystkim z konieczności poszukiwania innych rynków, poza wspomnianą Unią Europejską, także tych z mniejszymi obostrzeniami.

Jakie były największe wyzwania dla tej branży?

Zamknięte sklepy czy restauracje wpłynęły znacznie na ograniczenie popytu, więc piekarze musieli dostosować produkcję i rodzaj asortymentu do oczekiwań rynku. Szczególnie w pierwszej fazie pandemii pojawiło się dużo znaków zapytania, w jakim stopniu i jak intensywnie wirus wpłynie na nasze życie, również w kontekście żywności. Dlatego jako piekarze podjęliśmy z naszymi klientami i rzetelnymi instytucjami jak GIS szereg działań informacyjno-edukacyjnych, aby zapewnić konsumentów, że pieczywo jest bezpieczne. Od czasu pierwszego „zamknięcia”, minęło już kilka miesięcy, więc większość z nas oswoiła się z nową rzeczywistością i nie obawia się zakupów żywnościowych w sklepie. Niemniej chciałbym ponownie przypomnieć, że wirus nie przenosi się drogą pokarmową i nadal z przyjemnością możemy spożywać nasze ulubione pieczywo ze sklepu czy piekarni.  

Dalsza część artykułu jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!