Producenci kasz i przetworów owocowo-warzywnych mogą cieszyć się z 2015 r.
- Autor: Puls Biznesu
- Data: 05-02-2016, 09:50

Michał Koleśnikow, kierownik zespołu ds. analiz sektorowych i rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas ocenia, że choć największy, bo ponad 33-proc. wzrost sprzedaży kaszy i grysików gryczanych jest m.in. efektem niskiej bazy, to kategoria wydaje się jedną z najbardziej perspektywicznych kategorii wśród produktów sypkich. Jej zamienniki, jak ryż czy makaron, albo tracą na popularności, albo rosną słabiej. Dużym zainteresowaniu cieszą się m.in. kasze gryczana i jaglana. Rozwija się też eksport kasz i płatków z Polski m.in. do Azji.
Badanie GfK Panel Gospodarstw Domowych wskazuje na renesans spożycia kaszy: od 2011 do 2014 r. odsetek gospodarstw domowych, w których kupuje się kaszę, wzrósł z 76 proc. do 80 proc. i zwiększyła się częstotliwość zakupów. Wolumen zakupów wzrósł w tym czasie o 8 proc., do 4,41 kg na osobę.
Mrożonym warzywom i owocom wystarczył rok, by urosnąć mocniej. Tylko w ubiegłym roku sprzedaż w sklepach wzrosła o 10 proc. w ujęciu ilościowym. Maciej Włodarczyk, prezes Igloteksu prognozuje utrzymanie się tego kierunku w najbliższych latach, co jest efektem zmieniających się trendów konsumenckich. Konsumenci coraz więcej wiedzą na temat odżywiania i coraz większą wagę przywiązują do zakupu produktów naturalnych, niskoprzetworzonych, o tzw. czystym składzie. I dodaje, że mróz jest najlepszym znanym konserwantem żywności.
Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Ulmer: Nie chcemy być "montownią" dla europejskich firm (wywiad)
-
Soligrano: Żywność roślinna oraz BIO coraz popularniejsze
-
Rząd Rosji zakazał eksportu kaszy gryczanej z obawy o wzrost cen
-
SPPZ: Przewidujemy dalszy wzrost cen surowców i opakowań
-
Polskie superfoods. Co zamiast egzotycznych nasion i alg?
-
Powstała nowa organizacja branżowa – Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
-
Jak skutecznie wprowadzić produkty owocowo-warzywne do sieci handlowych?
-
Brand Manager SYS: Otwieramy się na eksport naszych marek
-
Na jakich podstawach budować markę spożywczą? Raport KUPS
-
Co pandemia zmieniła na rynku produkcji żywności - rozmowa z firmą Jamar
komentarze (1)
CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 12.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __200g, Ryż biały __400g, Kasza gryczana __200g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE, OBIE KASZE PLUS RYŻ (RAZEM 800 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż, kasza) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. 2 KASZE, RYŻ TAKŻE OTRĘBY: I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
Odpowiedz