Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Producenci kasz i przetworów owocowo-warzywnych mogą cieszyć się z 2015 r.

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 05-02-2016, 09:50
Producenci mrożonych owoców i warzyw wierzą w tłuste lata. Produkcyjne podsumowanie 2015 roku najbardziej powinno cieszyć producentów niektórych kasz i przetworów owocowo-warzywnych, bo to oni najmocniej zwiększyli produkcję — informuje „Puls Biznesu” opierając się na danych Głównego Urzędu Statystycznego.
Producenci  kasz i przetworów owocowo-warzywnych mogą cieszyć się z 2015 r.
Trwa renesans spożycia kaszy fot. Shutterstock

Michał Koleśnikow, kierownik zespołu ds. analiz sektorowych i rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas ocenia, że choć największy, bo ponad 33-proc. wzrost sprzedaży kaszy i grysików gryczanych jest m.in. efektem niskiej bazy, to kategoria wydaje się jedną z najbardziej perspektywicznych kategorii wśród produktów sypkich. Jej zamienniki, jak ryż czy makaron, albo tracą na popularności, albo rosną słabiej. Dużym zainteresowaniu cieszą się m.in. kasze gryczana i jaglana. Rozwija się też eksport kasz i płatków z Polski m.in. do Azji.

Badanie GfK Panel Gospodarstw Domowych wskazuje na renesans spożycia kaszy: od 2011 do 2014 r. odsetek gospodarstw domowych, w których kupuje się kaszę, wzrósł z 76 proc. do 80 proc. i zwiększyła się częstotliwość zakupów. Wolumen zakupów wzrósł w tym czasie o 8 proc., do 4,41 kg na osobę.

Mrożonym warzywom i owocom wystarczył rok, by urosnąć mocniej. Tylko w ubiegłym roku sprzedaż w sklepach wzrosła o 10 proc. w ujęciu ilościowym. Maciej Włodarczyk, prezes Igloteksu prognozuje utrzymanie się tego kierunku w najbliższych latach, co jest efektem zmieniających się trendów konsumenckich. Konsumenci coraz więcej wiedzą na temat odżywiania i coraz większą wagę przywiązują do zakupu produktów naturalnych, niskoprzetworzonych, o tzw. czystym składzie. I dodaje, że mróz jest najlepszym znanym konserwantem żywności.

Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • HalinaTRACZ, Wwa 2016-02-05 20:59:52

    CHLEB NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 12.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA ANOREKSJĘ/BULIMIĘ-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __200g, Ryż biały __400g, Kasza gryczana __200g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE, OBIE KASZE PLUS RYŻ (RAZEM 800 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż, kasza) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. 2 KASZE, RYŻ TAKŻE OTRĘBY: I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!