Producenci: Podwyżki cen surowców odbiją się na cenach makaronu
- Autor: oprac. JS
- Data: 20-05-2022, 14:41

Portalspozywczy.pl: Przez wojnę w Ukrainie wzrosła sprzedaż makaronów podobna do tej, jaką zauważono podczas pierwszego lockdownu w Polsce. Czy ten pik już się zakończył, czy nadal się utrzymuje?
Dominik Polak, prezes Wytwórni Makaronu Domowego POL-MAK i członek zarządu Polskiej Izby Makaronu: Pik covidowy był efektem paniki wśród ludzi, zwłaszcza kiedy w życie zostały wprowadzone pierwsze obostrzenia. Polacy zaczęli magazynować jedzenie, w obawie przed niewiadomą „do kiedy to potrwa?”. Jak już wspominałem, makaron jest najlepszym produktem do przechowywania, a także sprawia, że przy niewielkiej ilości czasu i dodatkowych produktów jesteśmy w stanie wyczarować z niego dobre danie. Dziś już nie ma takiej paniki w społeczeństwie, a zwiększona sprzedaż makaronów wynika z przyjazdu uchodźców do Polski oraz wysyłki produktów do Ukrainy. W związku z tym obecny wzrost sprzedaży jest stabilniejszy i utrzymuje się na wysokim poziomie, przez co rosną obawy producentów o dostawy.
komentarze (0)