Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Produkcja pieczywa żytniego w I pół. 2017 r. wzrosła o 10 procent

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-08-2017, 12:04
W pierwszym półroczu 2017 wyprodukowano 31,8 tys. ton pieczywa żytniego. To o ponad 10 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Produkcja pieczywa żytniego w I pół. 2017 r. wzrosła  o 10 procent
fot. shutterstock

Jak podaje GUS, w pierwszym półroczu 2017 r. wyprodukowano 494 tys. ton pieczywa świeżego. Z czego 264  tys. ton stanowiło pieczywo z mąki mieszanej pszennej i żytniej, a 31,8 tys. ton pieczywo żytnie. O ile zarówno w przypadku całej kategorii, jak i pieczywa z mąki mieszanej odnotowano niewielki spadek w porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku (poniżej 1 proc.), o tyle pieczywo żytnie wykazało spory wzrost wysokości 10,2 proc.

GUS podał również wyniki dotyczące produkcji pieczywa w 2016 r. Wynika z nich, że u biegłym roku wyprodukowano więcej pieczywa niż w roku poprzednim. Wzrost nie był jednak znaczny: w 2016 r. wyprodukowano 1589,4 tys. ton pieczywa świeżego wobec 1587,8 tys. ton w 2015 r.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!