Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Prof. Wiąckowski: Toksyczna żywność spowoduje masowe zgony

Stan zdrowia mieszkańców Polski jest fatalny. Konsumpcja toksycznej żywności to znacznie pogorszy - mówi prof. Stanisław Wiąckowski z Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, były Przewodniczący Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.

Prof. Wiąckowski: Toksyczna żywność spowoduje masowe zgony

Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
Data: 07-04-2011, 13:26

Wiosenna trawa jest szczególnie bogata w kwasy tłuszczowe omega 3. - Były one zatem obecne w mleku krów wychowywanych na pastwiskach oraz w pochodnych od mleka: maśle, śmietanie, serze i jogurcie. Występowały również obficie w wołowinie z bydła karmionego trawą i w jajkach kur swobodnie żerujących, a nie karmionych ziarnem. Od lat 50 tych popyt na mleko, produkty mleczne i na wołowinę wzrósł tak bardzo, że producenci ograniczyli pastwiska, a przeszli na hodowlę masową - przypomina prof. Wiąckowski. - Kukurydza, soja i bawełna GM obfitują wyłącznie w kwasy omega 6. Stały się one głównymi składnikami pasz, a także diety dla wielu ludzi. To powoduje, że proporcje między spożywanymi przez nas kwasami omega 3 i 6 zmieniły się z 1:1 dawniej do 1:15. Jeśli chodzi o poszczególne produkty: w wołowinie stosunek ten wynosi 1:40 a w kurczakach 1:20 - ostrzega.

Podkreśla, że dodatek toksyn w roślinach GM znakomicie pogarsza stan zdrowia i sztucznie wymusza popyt na genetycznie modyfikowaną paszę. - Tłumaczy to niezrozumiałą dla lekarzy epidemię otyłości, częste stany zapalne wywołane kwasami tłuszczowymi omega 6, prowokującymi zarówno choroby nowotworowe, jak i choroby serca - alarmuje Stanisław Wiąckowski. - Następstwem takiego stanu rzeczy mogą być masowe zgony - prognozuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (11)

  • zatroskany 2011-04-07 13:39:05
    Tytuł profesorski używany do zarabiania pieniędzy poprzez straszenie ludzi, to nieładnie. Coż jakie czasy kiedy się go dostało, takie poglądy....
    • ol 2019-10-18 17:30:02
      Jesteś matoł bity w ciemię
  • GMOtoDNO 2011-04-07 17:42:12
    Dr Arpad Pusztai, jeden z największych światowych ekspertów z dziedziny oceny żywności genetycznie modyfikowanej twierdzi, że związane z tymi pomidorami uszkodzenia żołądka \"mogą wywołać śmiertelny krwotok, zwłaszcza u osób starszych, które biorą aspirynę by zapobiegać zakrzepom.\" Pusztai uważa, iż w ocenie potencjalnego ryzyka wywoływanego przez zywność GMO przede wszystkim powinno się uwzględniać jej wpływ na przewód pokarmowy, bowiem to on ma z nią kontakt jako pierwszy, dzięki czemu można wykryć, czy taka żywność ma działanie toksyczne. A jak powszechnie wiadomo przewód pokarmowy jest siedliskiem ogromnej flory mikroorganizmów, które w czasie mogą mutować przejmując zmienione cechy zmodyfikowanego pożywienia (produkującego np. owadobójcze toksyny). W efekcie może dochodzić do autoprodukcji toksyn przez organizm. Co gorsza, jedyne opublikowane badania nad wypływem żywności genetycznie modyfikowanej na ludzi potwierdzają, że części genu wtrąconego do soi GMO przenoszą się do DNA bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego. Oznacza to, że nawet lata po zaprzestaniu spożywania tej soi ludzie mogą nadal być narażeni na działanie owego potencjalnie alergicznego białka, bo jest ono produkowane w ich jelitach.
  • Percy Mescherschmit 2011-04-07 20:18:38
    części genu wtrąconego do soi GMO przenoszą się do DNA bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego. Oznacza to, że nawet lata po zaprzestaniu spożywania tej soi ludzie mogą nadal być narażeni na działanie owego potencjalnie alergicznego białka, bo jest ono produkowane w ich jelitach. to szczera prawda od dawna ma sraczkę KONSUMENT SOI
  • Percy Mescherschmit 2011-04-07 20:19:12
    części genu wtrąconego do soi GMO przenoszą się do DNA bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego. Oznacza to, że nawet lata po zaprzestaniu spożywania tej soi ludzie mogą nadal być narażeni na działanie owego potencjalnie alergicznego białka, bo jest ono produkowane w ich jelitach. to szczera prawda od dawna ma sraczkę KONSUMENT SOI
  • Taxi-gsm 2011-04-08 11:34:22
    KTOŚ TWIERDZI, KTOŚ UWAŻA, ŻE GMO SZKODZI, TYLKO BRAK POTWIERDZONYCH BADAŃ POTWIERDZAJĄCYCH TE REWELACJE.
    • Paweł 24 2019-12-06 09:38:19
      Wpierw zbadajmy a później podajmy i ta zasada niech nadal obowiązuje nie tylko w przypadku żywności, lecz również w medycynie, sieci 5G i przy innych działaniach aktywności ludzkiej.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.237.124.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!