Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Prognozowany lekki spadek zbiorów pszenicy z sezonie 2016/17

IGC, czyli Międzynarodowa Rada Zbożowa prognozuje światowe zbiory pszenicy w sezonie 2016/2017 na poziomie 706 mln ton.

Prognozowany lekki spadek zbiorów pszenicy z sezonie 2016/17
Oczekiwany spadek produkcji pszenicy; fot. pixabay
  • Źródło www.farmer.pl

Autor: www.farmer.pl
Data: 25-01-2016, 11:48

Według najnowszego raportu IGC, zbiory te będą o 24 mln ton, albo 3 proc. niższe od szacowanych zbiorów w obecnym sezonie. Mimo to będą to czwarte, co do wielkości zbiory pszenicy w całej historii.

Oczekiwany spadek produkcji pszenicy ma być przede wszystkim spowodowany suszą na północnej półkuli.

Powierzchnia uprawy pszenicy w UE ma zostać w tym czasie zmniejszona o 0,7 proc. do 26,5 mln ha.

Czytaj więcej na www.farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Międzynarodowa Rada Zbożowa RSS ALERT    /    IGC RSS ALERT    /    zbiory pszenicy RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • AdamKRUPA, Wwa 2016-01-28 17:52:21
    CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 3.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA OTYŁOŚĆ-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __400g, Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE OBIE KASZE (RAZEM 650 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasze, przyprawy) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. 2 KASZE TAKŻE OTRĘBY: I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.168.62.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!