PSPO: Jednolite stosowanie preferencyjnych stawek sposobem na likwidację problemu wyłudzeń VAT
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 20-12-2018, 12:43
Branża olejarska skupiona w PSPO w swoim stanowisku sformułowanym do resortu finansów w ramach zakończonych w ostatnich dniach konsultacji społecznych projektu ustawy z dnia 8 listopada 2018 r o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa wniosła o umożliwienie stosowania jednolitej, preferencyjnej stawki podatku VAT w wysokości 5% w odniesieniu do wszystkich olejów roślinnych, a także utrzymanie dotychczasowej możliwości stosowania preferencyjnej stawki 8% i ujednolicenie podatku do tego poziomu w przypadku wysokobiałkowych komponentów paszowych pochodzących z przerobu rzepaku.
„Członkowie PSPO w wyniku przerobu nasion roślin oleistych, głównie oczywiście rzepaku, produkują oleje roślinne, które należą do kategorii olejów jadalnych na wszystkich etapach procesu produkcyjnego. Oczywiście olej ten ma różne finalne przeznaczenie tj. trafia do celów spożywczych lub na biopaliwa, co dotyczy wręcz większości wolumenu krajowej produkcji, ale dopóki nie zostanie przerobiony na produkt stricte techniczny tj. biokomponent w formie estrów, cały czas jest olejem roślinnym posiadającym cechy jadalności. Dlatego też po raz kolejny już podjęliśmy kwestię usunięcia pojęcia „jadalności” w odniesieniu do oleju rzepakowego z preferencyjną stawą VAT 5%, która powinna obowiązywać na wszystkie oleje niezależnie od ich finalnego przeznaczania. Tak dzieje się zresztą w praktyce, ale wobec braku zdefiniowania „jadalności” w ustawie VAT wciąż pojawiać się mogą wątpliwości interpretacyjnie, nowelizacja ustawy daje więc możliwość ostatecznego rozwiązania tej kwestii. Co również warte podkreślenia - w zgodzie z unijną dyrektywą VAT-owską” – powiedział
komentarze (0)