Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

PSPO: Rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach

  • Autor: PR
  • Data: 15-02-2016, 15:06
Zwiększony w 2015 roku do 2,6 mln ton nasion przerób rzepaku w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju miał swoje bezpośrednie odbicie we wzroście produkcji śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, której produkcja wyniosła łącznie 1 419 tys. ton.
PSPO: Rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach
Z roku na rok rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach. fot. szczeprol.pl

Krajowa podaż śruty rzepakowej rośnie systematycznie już od kilku lat. W porównaniu do 2014 roku wielkość ta wzrosła o ok. 9 proc., kiedy to zakłady tłuszczowe skupione w PSPO wytworzyły 1,3 mln ton, zaś w porównaniu do 2013 roku progres ten wynosi już prawie 17 proc..

- Cieszy fakt, że wzrasta znaczenie branży olejarskiej również z perspektywy sektora paszowego,
ponieważ śruta rzepakowa jest cennym komponentem wysokobiałkowym, której podaż krajowa
efektywnie wspomaga dążenia Polski do ograniczania swojej zależności od importu. Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi już od kilku lat w ramach dedykowanych programów stara się zwiększyć
produkcję w Polsce roślin białkowych. Rzepak w tym kontekście traktowany jest jako roślina oleista,
ale wartość dodana związana z produkcją śruty również powinna znaleźć się przedmiotem działań
promocyjnych resortu, tak aby wykorzystać posiadany w tym zakresie potencjał wewnętrzny. Obecnie
bowiem ponad połowa śruty rzepakowej produkowanej w Polsce jest eksportowana - skomentował
Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

W opinii Stępnia, analizując stan i strukturę krajowej hodowli, potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce nadal pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. - W Niemczech udział śruty
rzepakowej zrównał się ostatnio z poziomem wykorzystania tam śruty sojowej. Nie widzę powodów,
dla których takie proporcje nie mogły zafunkcjonować także u nas. Obecnie niestety znaczna część
polskiej produkcji śruty rzepakowej znajduje nabywców poza granicami kraju, dlatego należy podjąć
działania które zmienią ten stan poprawiając przy okazji skalę samozaopatrzenia Polski w
wysokobiałkowe komponenty paszowe – podsumował dyrektor generalny PSPO.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!