Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Putka: Piekarze dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-05-2018, 09:08
4 maja swoje święto obchodzą piekarze. Piekarnie Putka opowiadają, jak wygląda ich codzienna praca.
Putka: Piekarze dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych
fot. materiały prasowe

W ciągu dnia w piekarni przygotowywane są składniki na chleb, wymagające czasu na obróbkę, np. niektóre typy ziaren, które należy namoczyć, a także zakwas i inne elementy wymagające dojrzenia. Piekarze pracujący przy wypieku chleba dzielą się na ciastowych, stołowych i piecowych. Praca ich wszystkich decyduje o ostatecznej jakości chleba. Wielu ekspertów wskazuje jednak na nieocenioną rolę ciastowego, bo to wytwór jego rąk stanowi punkt wyjścia do dalszej pracy innych piekarzy - mówi Stefan Putka, współwłaściciel firmy oraz Starszy Cechu Piekarzy w Warszawie.

Wypiek większości typów chleba pod marką Putka rusza około szóstej po południu. Piekarz ciastowy zaczyna wtedy planować produkcję na kolejny dzień, jej wielkość, typ chlebów.  To on również odpowiada za przygotowanie i jakość ciasta. Mieszając ciasto na chleb, pobiera składniki zgodnie z recepturą, kalibruje ich różne parametry, takie jak temperatura wody, mąki, powietrza w piekarni. Każde bowiem odchylenie nawet jednego z elementów może stanowić o jakości chleba.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!