Rocznie upada w Polsce 300-400 piekarń
Zrzeszonych w Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku jest dziś około 42-43 piekarń. Na początku lat dziewięćdziesiątych było ich około stu. (... )Nasz jeden piekarz wytwarza w ciągu nocy około dwóch tysięcy bułek, a istnieją w Polsce takie piekarnie należące do kapitału duńskiego, gdzie 16 osób jednej nocy jest w stanie wyprodukować półtora miliona bułek. To jest ekonomia, z którą nie jesteśmy w stanie walczyć, a tradycyjna piekarnia nie jest w stanie przeżyć takiej konkurencji. Za około pięć lub dziesięć lat produkt rzemieślniczy będzie produktem luksusowym i trzeba będzie za niego znacznie więcej płacić.
Tak jak to jest z resztą na zachodzie Europy. (...) W pewnych grupach społecznych zainteresowanie chlebem przeżywa renesans. Zamożność społeczeństwa rośnie, chociaz bardzo powoli. Ci, którzy ze względu na zarobki łapią się do klasy średniej, szukają licznych „perełek" jeśli chodzi o rodzaj i jakość chleba. Starają się zdrowo odżywiać, więc najlepiej aby był to chleb razowy, z ziarnami amarantusa, słonecznika czy dyni. Popularnością cieszą się też nieco droższe chleby np. z boczkiem lub na liściu chrzanu. Robimy ich niewiele, ale ilość sprzedawanych przez nas bochenków wciąż rośnie, chociaż trzeba przyznać, że dość powoli. Liczymy jednak na to, że w Polsce, podobnie jak w innych krajach, rynek niszowy również pozostanie istotny. Mamy nadzieję, że nie każdy konsument będzie kupować bułki z supermarketu. (...) Tego typu pieczywo po wypieczeniu zamrażane jest ciekłym azotem, następnie pakowane do kartonów i przechowywane w chłodni przez około pół roku. Stamtąd rozsyła się je do sklepów, które sprzedają je jako „świeże pieczywo prosto z pieca" - opowiada w wywiadzie z gazeta.pl Grzegorz Pellowski.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Piekarze pomagają restauratorom w lockdownie wykorzystać piwo
-
ekonomiczny poniedziałek
Ceny zbóż wzrosły. Co zdrożeje?
-
Jak ceny zbóż wpływają na branżę spożywczą?
-
Producent sucharków rezygnuje z oleju palmowego w produktach
-
Pekao: Wyzwania operacyjne i popytowe firm spożywczych
-
10 trendów na rynku piekarniczym
-
Nowoczesny zakład spożywczy
Lantmännen Unibake rozbuduje piekarnię w Nowej Soli
-
Szef Enata Bread na Internetowym FRSiH: pandemia zamroziła klimat do przejęć w branży piekarniczej, ale sektor i tak czeka konsolidacja
-
Krakowski obwarzanek od 10 lat ma unijny certyfikat
-
Sześć polskich firm na najważniejszych targach sektora spożywczego w Ameryce Łacińskiej
komentarze (1)
Sejm nie jest zainteresowany wpływem wielkich sieci handlowych na małe przedsiębiorstwa W głosowaniach otwierających 67. posiedzenie Sejmu Izba miała zdecydować czy do porządku obrad zostanie włączona informacja Rady Ministrów w przedmiocie funkcjonowania dużych zagranicznych sieci handlowych w Polsce i ich wpływu na polskie małe i średnie przedsiębiorstwa. Informacja jednak nie została przedstawiona. W głosowaniu wzięło udział 369 posłów. Za głosowało - 177, przeciw - 189, wstrzymało się - 3, a 91 posłów nie głosowało. W rozbiciu na poszczególne partie \"za\" głosowało: 1 poseł z PO, 103 z PiS, 29 z TR, 3 z PSL, 24 z SLD, 12 z SP i 5 niezależnych.
Odpowiedz