Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Rośnie popyt na olej rzepakowy

Rośnie popyt na olej rzepakowy - mówi minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że produkcja i przetwórstwo rzepaku mają nadal duże możliwości rozwojowe.

Rośnie popyt na olej rzepakowy
Rzepak jest jedyną rośliną oleistą produkowaną w Polsce na dużą skalę

Autor: PAP
Data: 20-02-2020, 13:40

Ministerstwo rolnictwa poinformowało, że rzepak jest jedyną rośliną oleistą produkowaną w Polsce na dużą skalę. Na rozwój produkcji wpływ miała przede wszystkim promocja energii odnawialnej, w tym biopaliw.

Przy wieloletniej stabilizacji zapotrzebowania na olej rzepakowy ze strony sektora spożywczego, wynoszący ok. 1 mln ton, wykreowano szybko rosnący popyt na ten surowiec, zużywany w produkcji biokomponentów - wskazał resort. W rezultacie zbiory rzepaku zwiększyły się z 0,9 mln ton w ostatnich trzech latach przed akcesją Polski do UE (2001-2003) do 2,4 mln ton w latach 2016-2018. Ponaddwukrotnie zwiększył się też areał upraw rzepaku - z 0,4 do 0,9 mln ha, a plony wzrosły o 30 proc. z 2,2 do 2,8 ton z hektara.

"W perspektywie do 2024 r. produkcja i przetwórstwo rzepaku mają duże szanse dalszego rozwoju, nie tylko ze względu na nie w pełni wykorzystany potencjał polskiego rolnictwa, ale także z uwagi na spodziewany dalszy wzrost popytu krajowego rynku na olej rzepakowy" - ocenił szef resortu rolnictwa.

Minister zwrócił uwagę, że przy założeniu, że polityka UE względem biopaliw się nie zmieni i udział biopaliw produkowanych z surowców rolnych w realizacji celu na 2024 r. będzie utrzymany na poziomie 7 proc., głównym kreatorem popytu na olej rzepakowy pozostanie sektor biopaliw.

Ardanowski przyznał, że choć coraz częściej tłuszcze zwierzęce są zastępowane w diecie przez oleje roślinne, to zapotrzebowanie na olej rzepakowy zużywany na cele spożywcze będzie rosło wolno. Poza olejem rzepakowym coraz bardziej popularne w naszej diecie stają się oleje pozyskiwane z wielu innych nasion, np. lnu, dyni, ogórecznika, czarnuszki, lnianki, konopi siewnej czy orzechów. Mają one właściwości prozdrowotne i bardzo wysoką jakość - podsumował.

Z rzepaku produkuje się tłuszcze konsumpcyjne, techniczne. Stanowi też źródło białka paszowego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jan Krzysztof Ardanowski RSS ALERT    /    olej rzepakowy RSS ALERT    /    rzepak RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.254.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!