Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Rośnie produkcja oraz krajowe wykorzystanie pasz rzepakowych

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie, przerabiając 2,96 mln ton nasion rzepaku, wyprodukowały w 2019 roku ponad 1,7 mln ton pasz rzepakowych.

Rośnie produkcja oraz krajowe wykorzystanie pasz rzepakowych
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie wyprodukowały w 2019 roku ponad 1,7 mln ton pasz rzepakowych.; fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 04-03-2020, 11:00

Kluczowym pod względem wolumenowym produktem była śruta poekstrakcyjna, której podaż wyniosła 1634 tys. ton wobec 1 542 tys. ton w 2018 roku.

Członkowie PSPO dostarczyli na rynek 68 tys. ton makuchu. Łączny progres w podaży lokalnie wytworzonych pasz białkowych pochodzących z przerobu rzepaku o 114 tys. ton nie miał jednak przełożenia na wzrost ich eksportu, co potwierdza, że systematycznie rośnie popularność śruty rzepakowej w krajowej produkcji zwierzęcej.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport śruty rzepakowej w pierwszych 11 miesiącach 2019 roku wyniósł 525 tys. ton, a zatem był mniejszy od o 4% od wolumenu eksportu w tym samym okresiew 2018 roku. Zwiększona zatem o niemal 100 tys. ton podaż śruty z tłoczni skupionych w PSPO została efektywnie zagospodarowana przez krajowych producentów rolnych.

Głównymi odbiorcami zagranicznymi polskiej śruty tradycyjnie już pozostają Niemcy, na kolejnych pozycjach znajdują się Dania, Czechy, Francja i Szwecja.

„Na ostateczne podsumowania 2019 roku przyjedzie jeszcze czas kiedy będziemy już dysponować pełnymi danymi ministerstwa obrazującymi handel zagraniczny śrutą, jak również samym rzepakiem, ale już teraz wyraźnie dostrzegamy zwiększającą się lokalną absorpcję pasz rzepakowych przy jednoczesnym wzroście samozaopatrzenia krajowego w nasiona do przerobu. Polski rzepak jest doskonałym surowcem zarówno do produkcji oleju, ale coraz większego znaczenia nabiera również białko, którego jest równie cennym źródłem. Od lat promujemy wykorzystanie śruty i makuchu rzepakowego w rodzimej produkcji zwierzęcej, z satysfakcją możemywięc wskazać, że zaczynamy dostrzegać efekty także i swojej pracy” – powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

„Można śmiało powiedzieć, że szeroko pojęty rynek produktów przerobu rzepaku sprzyja jego uprawie w Polsce. Stabilne ramy dla sektora biopaliw na najbliższe lata powodują, że branża biodiesla będzie potrzebować znacznych ilości oleju rzepakowego, co naturalnie wpisuje się jednocześnie w lepsze zabezpieczanie potrzeb paszowych. Kolejny już rok z rzędu zwiększyliśmy rodzimą podaż śruty rzepakowej, co umacnia ją na pozycji lidera wśród krajowych źródeł białka paszowego. Jakość, stabilność dostaw i aspekt non-GMO to chyba najważniejsze kwestie towarzyszące paszom rzepakowym, które wspomagają ich popularyzacji” – podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

PSPO RSS ALERT    /    rzepak RSS ALERT    /    Adam Stępień RSS ALERT    /    pasze RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.83.188.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!