Czy polscy piekarze produkują jeszcze prawdziwy chleb na zakwasie?
- W tej chwili możemy taki chleb kupić jeszcze w małych piekarniach rzemieślniczych i GSach, a piekarnie wiodące, które na każdym kroku podkreślają tradycję, to duże piekarnie, które w 99 proc. produkują pieczywo z gotowych mieszanek, jednak konsument tego nie wie. Każda z nich mówi, że ma dobre pieczywo, ale z ekologią ten chleb nie ma nic wspólnego – mówił Czesław Meus podczas debaty „Produkty naturalne i ekologiczne – między rosnącym trendem a intratnym biznesem”.
- Wchodząc do sklepu sieciowego czuję się bardzo źle, bo wiem jako ekspert od piekarnictwa, co to za pieczywo i nie chcąc ryzykować mojego zdrowia, nie kupuję go - dodał.
Co w takiej sytuacji robić i jak można zapobiec? – Tylko i wyłącznie wpływać na świadomość konsumenta i trafiać do piekarzy, którzy jeszcze mają ambicje, żeby wytworzyć prawdziwy chleb - podkreślał.
komentarze (3)
żadna świadomość konsumenta - po prostu kary za fałszowanie żywności na producencie, jakość od razu skoczy - trzeba raz na zawsze skończyć z mitem zdrowej polskiej żywności bo wiemy jak jest w realu - tylko sowite karty na najwiekszych producentach wymuszą masową produckję zdrowszej zywnosci
OdpowiedzOczywiście, bo małe piekarnie nie używają mieszanek do produkcji pieczywa...Tylko ciekawe jak schodzą z kosztów produkcji...
OdpowiedzCo to za ekspert nie chce ryzykować swoim zdrowiem, niech się przedstawi potem pokarze jakieś wyniki, badania lub potwierdzi swoją wypowiedź a wtedy przeproszę publicznie i podam nazwisko i wstawie się do rozmowy we wskazanym miejscu i czasie
Odpowiedz