Czy polscy piekarze produkują jeszcze prawdziwy chleb na zakwasie?

- W tej chwili możemy taki chleb kupić jeszcze w małych piekarniach rzemieślniczych i GSach, a piekarnie wiodące, które na każdym kroku podkreślają tradycję, to duże piekarnie, które w 99 proc. produkują pieczywo z gotowych mieszanek, jednak konsument tego nie wie. Każda z nich mówi, że ma dobre pieczywo, ale z ekologią ten chleb nie ma nic wspólnego – mówił Czesław Meus podczas debaty „Produkty naturalne i ekologiczne – między rosnącym trendem a intratnym biznesem”.

- Wchodząc do sklepu sieciowego czuję się bardzo źle, bo wiem jako ekspert od piekarnictwa, co to za pieczywo i nie chcąc ryzykować mojego zdrowia, nie kupuję go - dodał.

Co w takiej sytuacji robić i jak można zapobiec? – Tylko i wyłącznie wpływać na świadomość konsumenta i trafiać do piekarzy, którzy jeszcze mają ambicje, żeby wytworzyć prawdziwy chleb - podkreślał.