Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

SPP/Lantmännen Unibake: Jak branża piekarnicza reaguje na zagrożenie koronawirusem? (wywiad)

Jak branża piekarnicza zareagowała na zagrożenie koronawirusem? Czy Polacy kupują pieczywo "na zapas"? Jak przechowywać pieczywo w domowych warunkach, by przedłużyć jego ważność? M.in. na te pytania odpowiada serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Górecki, wiceprezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa i Cluster Managing Director Poland & Hungary w Lantmännen Unibake Poland.

SPP/Lantmännen Unibake: Jak branża piekarnicza reaguje na zagrożenie koronawirusem? (wywiad)
Jak branża piekarnicza zareagowała na zagrożenie koronawirusem? fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 18-03-2020, 18:11

Portalspozywczy.pl: Jak branża piekarnicza zareagowała na zagrożenie koronawirusem?

Jacek Górecki: Lantmännen Unibake, jak i inne firmy zrzeszone w Stowarzyszeniu Producentów Pieczywa spełniają ważne zadanie społeczne w zakresie zapewnienia dostaw żywności.

Chronimy naszych pracowników, wspieramy naszych klientów, a także służymy interesom społeczności na całym świecie. Uważnie śledzimy rozwój epidemii i podejmujemy niezbędne działania łagodzące jej wpływ.

Czy w związku z ryzykiem rozprzestrzeniania się koronawirusa zwiększyliście produkcję?

Produkcja pozostała na dotychczasowym poziomie, ale dostosowujemy ją do zmienionego zapotrzebowania.

Czy sprzedaż pieczywa aktualnie rośnie? Czy Polacy kupują pieczywo "na zapas"?

Wydaje się, że Polacy kupili część pieczywa na zapas, w szczególności pieczywa pakowanego, o dłuższym terminie przydatności do spożycia. Natomiast jeszcze jest za wcześnie, by ocenić, czy trend ten się utrzyma, czy konsumenci będą odnawiać zapasy, czy też zakupy pieczywa pakowanego wrócą do poziomu sprzed ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego. Będziemy obserwować popyt w kolejnych tygodniach. Dziś trudno jest określić trend w tej wyjątkowej sytuacji.

Jak przechowywać pieczywo w domowych warunkach, by przedłużyć jego ważność?

Po pierwsze warto kupić pieczywo dobrej jakości, z krótkim, prostym składem. Mrożenie jest naturalną i najlepszą metodą konserwacji żywności, również pieczywa. Produkty nie tracą swoich właściwości i są pełnowartościowe.

Ostatnio Instytut Żywienia i Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przeprowadził badanie, którego wyniki potwierdziły, że parametry produktów piekarniczych nie ulegają zmianie w wyniku mrożenia.

Warto zadbać, aby miejsce gdzie przechowujemy pieczywo było szczególnie  czyste, odkażone aby zminimalizować  pleśnienie  pieczywa.

Jest wiele domowych sposób na odświeżenie pieczywa np.: owinąć w folię aluminiową i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub spryskać delikatnie wodą, owinąć lnianą ściereczką
i wstawić na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Warto też pamiętać, że wysuszony chleb może być dodatkiem do różnych potraw - jako grzanki, bułka tarta itp.

Pieczywo pakowane hermetycznie czy pakowane w woreczek foliowy i pasteryzowane również utrzymuje dłużej trwałość.

Jak wygląda obecnie łańcuch dostaw? Czy nie ma problemu z surowcami?

więcej informacji:

pieczywo RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    Jacek Górecki RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Producentów Pieczywa RSS ALERT    /    Lantmannen Unibake RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • julita 2020-03-20 11:50:37
    Jak "odkazić "pieczywo, które sprzedawca podaje w co prawda w ochronnej rękawicy, ale ma kontakt z pieniędzmi przecież?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.188.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!