Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Starożytne odmiany i gatunki zbóż przeżywają renesans

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-05-2017, 10:45
Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady mody na starożytne odmiany zbóż. Na tle przemysłowo uprawianych odmian wyróżnia je przede wszystkim forma uprawy (zazwyczaj ekologiczna).
Starożytne odmiany i gatunki zbóż przeżywają renesans
fot. Winiary

Dziś na szeroką skalę uprawiane są takie zboża, jak pszenica zwyczajna, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies i mieszanki tych zbóż. Choć na przestrzeni lat zdominowały one światowy rynek rolny, dziś swój renesans przeżywają także starożytne odmiany i gatunki zbóż. Do łask wraca amarantus, komosa ryżowa czy kamut.

Orkisz, czyli dokładnie pszenica orkisz, to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Ziarna orkiszu są źródłem cennych składników mineralnych takich jak cynk, potas, wapń, żelazo oraz witamin z grupy B i PP. Regularne spożywanie orkiszu korzystnie wpływa na układ krążenia oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!