Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zboża

Startup chce produkować alkohole i opakowania z czerstwego chleba

  • Autor: PP
  • Data: 30-06-2021, 11:11
Dzięki działaniom startupu Rebread w ciągu miesiąca uratowano pół tony pieczywa, które normalnie zostałoby wyrzucone do śmieci. Z zebranych od małych piekarni bochenków powstanie kraftowy alkohol, a w przyszłości zastosowań - nie tylko kulinarnych - może być o wiele więcej.
Startup chce produkować alkohole i opakowania z czerstwego chleba
Rebread - startup, który zajmie się problemem niesprzedanego pieczywa; fot. materiały prasowe

- Ważny jest dla nas nawet jeden bochenek, ale oczywiście chcemy przetworzyć ich jak najwięcej - mówi Katarzyna Młynarczyk, jedna z inicjatorek projektu Rebread i jednocześnie współwłaścicielka małej rzemieślniczej piekarni w Krakowie. - Od początku do produkcji chleba podchodziliśmy z wielkim szacunkiem, dbając o to, by wypiekać taką liczbę bochenków, których sprzedaż jest realnie możliwa. Jednak nie da się tego dokładnie wyliczyć. Bywały dni, gdy musieliśmy zutylizować nawet kilkadziesiąt chlebów. To przykre patrzeć, jak produkt pierwszej potrzeby, zapisany w naszej tożsamości kulturowej, idzie na zmarnowanie - podkreśla Młynarczyk.

Dlaczego rzemieślnicze piekarnie nie oddają pieczywa instytucjom charytatywnym? Bardziej opłaca się to sklepom wielkopowierzchniowym i piekarniom przemysłowym, które mają gdzie składować pieczywo, zadbają o transport i zajmą się formalnościami. Tymczasem te małe blokuje brak miejsca do przechowywania pieczywa, brak możliwości przewozu i dodatkowe koszty z nim związane, a przede wszystkim obligatoryjne formalności. Jak więc rozwiązać ten problem?

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!