Startup chce produkować alkohole i opakowania z czerstwego chleba
- Autor: PP
- Data: 30-06-2021, 11:11

- Ważny jest dla nas nawet jeden bochenek, ale oczywiście chcemy przetworzyć ich jak najwięcej - mówi Katarzyna Młynarczyk, jedna z inicjatorek projektu Rebread i jednocześnie współwłaścicielka małej rzemieślniczej piekarni w Krakowie. - Od początku do produkcji chleba podchodziliśmy z wielkim szacunkiem, dbając o to, by wypiekać taką liczbę bochenków, których sprzedaż jest realnie możliwa. Jednak nie da się tego dokładnie wyliczyć. Bywały dni, gdy musieliśmy zutylizować nawet kilkadziesiąt chlebów. To przykre patrzeć, jak produkt pierwszej potrzeby, zapisany w naszej tożsamości kulturowej, idzie na zmarnowanie - podkreśla Młynarczyk.
Dlaczego rzemieślnicze piekarnie nie oddają pieczywa instytucjom charytatywnym? Bardziej opłaca się to sklepom wielkopowierzchniowym i piekarniom przemysłowym, które mają gdzie składować pieczywo, zadbają o transport i zajmą się formalnościami. Tymczasem te małe blokuje brak miejsca do przechowywania pieczywa, brak możliwości przewozu i dodatkowe koszty z nim związane, a przede wszystkim obligatoryjne formalności. Jak więc rozwiązać ten problem?
komentarze (0)