• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa: W tym roku z rynku może zniknąć ponad 400 piekarni

W 2008 r. upadło ok. 400 piekarni i cukierni. W tym roku bankructw będzie więcej - alarmują piekarze. Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że w tym roku spożycie pieczywa w Polsce spadnie poniżej 60 kg na osobę. W zeszłym roku wyniosło 61,2 kg - czytamy w Rzeczpospolitej.
  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 14-01-2009, 06:15
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa: W tym roku z rynku może zniknąć ponad 400 piekarni

- Spożycie zmniejsza się nieprzerwanie od wielu lat. Tylko w ciągu ostatnich dziesięciu lat spadło o ponad 20 kg na osobę - wyjaśnia Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo.

Powodów słabnącego popytu jest wiele, m.in. rosnąca popularność dań gotowych, przekąsek, płatków śniadaniowych i słodyczy. - Malejące zainteresowanie chlebem to także efekt sztucznego zaniżania kosztów, co odbija się na jakości pieczywa - mówi Nowakowski. Zdaniem dyrektora Instytutu Polskie Pieczywo brakuje także promocji pieczywa. Producenci, z którymi rozmawiali dziennikarze Rzeczpospolitej przyznali, że przeszkodą w przeprowadzeniu kampanii reklamowej jest brak porozumienia w branży. Bez niego trudno zebrać pieniądze na jej realizację.

Bolączką piekarzy jest także niesprzedane pieczywo, które trafia do nich ze sklepów. Szacuje się, że wraca do nich niemal co dziesiąty bochenek przeznaczony do sprzedaży.

Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa, zwraca uwagę, że stabilizacja cen mąki - głównego surowca do produkcji chleba - nie rekompensuje piekarzom wzrostu pozostałych kosztów. - W ciągu ostatniego roku ceny energii wzrosły o 55 proc. - oburza się Wojciech Zdrojowy, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej Fawor w Poznaniu. W 2008 r. jego firma zamknęła dwa zakłady i skoncentrowała produkcję w czterech piekarniach.

- Z powodu trudnej sytuacji w tym roku zwiększy się z pewnością liczba zakładów, które upadną. W 2008 r. z rynku wypadło ich ok. 400 - wyjaśnia Stanisław Butka. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa szacuje, że w Polsce działa od 9 tys. do 10,5 tys. piekarni i cukierni.

Na 11,6 tys. liczbę piekarni szacuje Instytut Polskie Pieczywo. Według niego w 2008 r. z rynku wypadło 300 zakładów. Wiele z nich to zakłady z bogatą tradycją, które przegrywają konkurencję z szarą strefą. Według Instytutu w ich miejsce powstało ok. 100 nowych, które nie znając realiów, liczą na duże zyski osiągane małymi kosztami.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Wojtas 2009-01-15 12:23:52

    Bzdura. W styczniu 2008 r. mąka 750 kosztowała 1,15 za kg. Chleb zdrożał. Obecnie 750 kosztuje 0,68 zł za kg a chleb nie staniał. Piekarze żyją jak Bogowie. Cztery razy w roku (Seszele, Karaiby, na ryby do Szwecji i na narty w Alpy). Z tego co wiem a jestem w temacie dobry, to padają piekarnie GS źle zarządzane i piekarnie w miastach opalane węglem (Ochrona środowiska zamyka piekarnie. Byle skarga sąsiada i facet ma zamkniętą piekarnię i badania za conajmniej 10000 zł) . Znajomy z dzierżawy i wypieku 20 T mąki miesięcznie wybudował sobie własną piekarnie. Już nie dzierżawi. Nowe technologie podstawa funkcjonowania biznesu.

    Odpowiedz
  • młyn południe 2009-01-19 21:22:41

    Zgadzam się z powyższym. Ceny energii wzrastają dla wszystkich w tej branży, nie tylko dla piekarzy. Młyny obniżają ceny od pół roku i co? Wyniszczają się wzajemnie produkując na skraju opłacalności. Postępuje konsolidacja rynku, 3-4 dużych graczy z kapitałem zagranicznym będzie z czasem decydowało o cenach mąki. Nikt wtedy nie udowodni rzeczywistej \"zmowy cenowej\".

    Odpowiedz
  • J.CH. 2009-03-10 10:02:35

    Prawda jest taka, ze srodowisko piekarzy nie jest zintegrowane i jest nielojalne wobec siebie. Zmienila sie struktura wlascicielska i do srodowiska weszli ludzie z tradycja piekarska nie majacy nic wspolnego. Zaczal liczyc sie szybki zysk a nie jakosc i tradycja. Weszly nowe technologie oparte na mixach, polepszaczach i gotowcach przyspieszajacych proces technologiczny. Jednym slowem masowka o niskiej jakosci, ktora zaczela zalewac rynek. Oczywiscie dzieje sie to kosztem pieczywa z piekarn z tradycjami. Ten trend zaczal sie juz pod koniec lat 80 i zadzialal jak rak na zdrowej tkance, niszczac dorobek pokiego rzemiosla piekarniczego. To co kiedys bylo norma stalo sie dzisiaj pieczywem luksusowym. Klientowi kaze sie placic wiecej za pieczywo produkowane metoda tradycyjna etykietujac roznymi nazwami. A to przeciez pieczywo ktore kiedys bylo polska norma. Kiedy czytam lament Stowarzyszenia Piekarzy i pana Budki to mozna zadac pytanie, co robila organizacja aby powstrzymac negatywny trend w piekarnictwie i integrowac srodowisko. Niestety srodowisko placi za zachlysniecie sie pseudo nowosciami za ktorym stoi zwykle przekupstwo i chciwosc. Dalo sobie wmowic, ze polskie to zle. Pozwolilo na opanowanie rynku przez duze piekarnie produkujace niska jakosc masowki. Placi za polska przyware, ze kazdy sobie rzepke skrobie. Silna i wplywowa reprezentacja ktora lobbowalaby na rzecz calego srodowiska jest koniecznoscia.

    Odpowiedz
  • Michał, www.j4.eu/bakepol 2009-04-15 10:43:30

    Mamy receptę na zyskowną piekarnię. Serdecznie zapraszamy na gawędę na Bakepol.

    Odpowiedz
  • 1414141 2009-04-16 12:25:19

    U mnie na osiedlu piekarnia bardzo dobrze prosperuje

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!