Strategie Grains zmienia prognozy zbiorów zbóż w UE
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 28-01-2016, 09:56

Prognozy produkcji pszenicy miękkiej obniżono z poprzednich 143,6 mln ton do 143,1 mln ton, natomiast kukurydzy o 300 tys. ton do 64,6 mln ton. W przypadku pszenicy uwzględniono spodziewane skutki mrozu na uprawy ozimin na Litwie, w Łotwie i w Polsce.
Strategie Grain nieznacznie obniżyło także prognozę dla żyta – o 100 tys. ton do 8,5 mln ton. Bez zmian pozostawiono ocenę zbiorów durum – w wysokości 8,6 mln ton. Natomiast w przypadku jęczmienia dokonano dodatniej korekty – o 100 tys. ton do 60,1 mln ton.
Na niezmienionym poziomie pozostały za to w większości prognozy areału zbóż w Unii Europejskiej: jęczmień (12,4 mln ha), kukurydza (9,3 mln ha), pszenica durum (2,7 mln ha), żyto (2,2 mln ha). Minimalnie (z 24 do 23,9 mln ha) obniżono jedynie prognozę dla pszenicy.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Świat idzie w kierunku rekordowej produkcji zbóż
-
IGC obniżyła prognozę światowej produkcji zbóż ogółem
-
KSG Agro eksperymentuje z uprawą sorgo jako alternatywą dla kukurydzy
-
Rosyjskie ministerstwo rolnictwa spodziewa się wzrostu produkcji zbóż
-
FAO: Światowa produkcja zbóż w 2019 r. nieco wyższa niż przed rokiem
-
Analitycy prognozują wzrost zbiorów pszenicy w Polsce w 2019 r.
-
Mniejsza prognoza produkcji zbóż ogółem w sezonie 2018/2019
-
IGC: Mniejsza prognoza produkcji zbóż w sezonie 2018/2019
-
USDA: Zwiększy się światowa produkcja pszenicy
-
Niskie, ale stabilne ceny zbóż w 2017 roku
komentarze (2)
A przy czym tu na foto BB z ziemniakiem?
OdpowiedzCHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 8.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA ANTYNOWOTWOROWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Ryż biały __400g, Kasza gryczana __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE, RYŻ ORAZ KASZA (RAZEM 800 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (ryż, kasza) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. RYŻ, KASZĘ TAKŻE OTRĘBY: I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. PRZEPIS: zamieszczony jest na stronie internetowej; ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
Odpowiedz