Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Światowa produkcja rzepaku w sezonie 2012/13 zapowiada się na rekordowym poziomie

Ostatnie szacunki produkcji rzepaku w br. w Unii mówią o produkcji na poziomie około 19 mln ton wobec 19,2 mln ton przed rokiem. Przeszacowanie w górę o 200 tys. ton nastąpiło dzięki wzrostowi plonów w rejonie Morza Bałtyckiego w tym w północnych Niemczech, które bardzo skorzystały wiosną br. z dostatecznej wilgoci gleb - informuje FAMMU/FAPA.

Światowa produkcja rzepaku w sezonie 2012/13 zapowiada się na rekordowym poziomie
Przerób rzepaku w UE w okresie lipiec 2012/czerwiec 2013 prawdopodobnie będzie na poziomie najmniejszym o od 4 lat

Autor: FAMMU/FAPA
Data: 19-09-2012, 14:49

Z drugiej strony w Wielkiej Brytanii rzepak ucierpiał z powodu deszczy, jednak szacunki mówią o wysokich zbiorach na poziomie 2,55 mln ton, czyli dalej oznacza to drugi najwyższy poziom zbiorów o wielu lat. Niewykluczone, że i na Ukrainie zbiory będą na poziomie 1,2 mln ton, więc 150 tys. ton większe niż wcześniej zakładano wobec 1,39 mln ton w 2011 roku. Tymczasem w Australii niedobór deszczu może zredukować zbiory o około 250 tys. ton do 3,1 mln ton wobec 3,15 mln ton rok wcześniej.

W Kanadzie dalej oczekiwane są rekordowe zbiory Canoli na poziomie 16,2 mln ton (dzięki rekordowym zasiewom oraz sprzyjającej aurze) wobec 14,7 mln ton rok wcześniej.

Światowa produkcja rzepaku w sezonie 2012/13 zapowiada się na rekordowym poziomie około 63 mln ton wobec 60 mln ton sezon wcześniej (+5%). Jednak wzrost przerobu prognozowany jest na tylko 1 mln ton na skutek uzupełniania zapasów, które w poprzednim sezonie były na niskim poziomie. W UE przerób w okresie lipiec 2012/czerwiec 2013 prawdopodobnie będzie na poziomie 21,4 mln ton tj. najmniejszym o od 4 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

canola RSS ALERT    /    Kanada RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.66.86
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!