Światowy Dzień Makaronu: Innowacje stymulują rozwój branży makaronowej
- Autor: Jakub Szymanek
- Data: 25-10-2022, 10:17

Innowacje na rynku makaronu
Jakie innowacyjne rozwiązania pojawiły się w ostatnim czasie w produkcji makaronów?
Dominik Polak: Producenci makaronów stale poszukują możliwości ulepszenia lub dopasowania swoich produktów do potrzeb konsumentów. Z jednej strony starają się jak najbardziej zbliżyć do tradycyjnego domowego makaronu, dodając kurze jaja z wolnego wybiegu i odwzorowując kształt ręcznie krojonego ciasta. Z drugiej strony dostarczają produkty prozdrowotne, wspierające w procesie leczenia czy dbania o zdrowie. Producenci żywności dostrzegają, jak wielkie znaczenie ma dieta w przypadku chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy otyłość. Ta pierwsza dotyka już niemal co 10-tego Polaka, a w Europie choruje na nią 60 mln dorosłych osób.
komentarze (0)