Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zboża

Światowy Dzień Makaronu: Makaron istotną pozycją w diecie sportowców

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-10-2017, 09:13
Makaron, który 25 października obchodzi swoje święto, jest dla ludzkiego organizmu bardzo wartościowym produktem zbożowym, który dostarcza cenne składniki odżywcze, dodające energii. Stąd też chętnie po makarony sięgają sportowcy.
Światowy Dzień Makaronu: Makaron istotną pozycją w diecie sportowców
fot. shutterstock

Dieta sportowców i osób aktywnych fizycznie powinna być wzbogacona w węglowodany. Świetnym ich źródłem są popularne w społeczeństwie makarony, których wybór na sklepowych półkach stale rośnie.

– Ze względu na różnorodność gatunków mąk, z których się wytwarza makarony, mamy do dyspozycji makarony żytnie, pszenne, pełnoziarniste a także ryżowe i kukurydziane. Z kolei w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wielką furorę robią obecnie makarony z ciecierzycy i soczewicy. Przepadają za nimi zwłaszcza kanadyjskie dzieciaki w wieku szkolnym. Makarony z ciecierzycy i soczewicy właśnie ruszyły na podbój tamtejszych stołówek szkolnych. Polski rynek, w tym grupa Makarony Polskie, oferuje także makarony jajeczne, których podstawowy skład jest wzbogacony o jaja – tłumaczy Janusz Dąbrowski, doradca prezesa zarządu Makarony Polskie SA.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!