Światowy Dzień Makaronu: Makaron istotną pozycją w diecie sportowców
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 24-10-2017, 15:51

Dieta sportowców i osób aktywnych fizycznie powinna być wzbogacona w węglowodany. Świetnym ich źródłem są popularne w społeczeństwie makarony, których wybór na sklepowych półkach stale rośnie.
– Ze względu na różnorodność gatunków mąk, z których się wytwarza makarony, mamy do dyspozycji makarony żytnie, pszenne, pełnoziarniste a także ryżowe i kukurydziane. Z kolei w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wielką furorę robią obecnie makarony z ciecierzycy i soczewicy. Przepadają za nimi zwłaszcza kanadyjskie dzieciaki w wieku szkolnym. Makarony z ciecierzycy i soczewicy właśnie ruszyły na podbój tamtejszych stołówek szkolnych. Polski rynek, w tym grupa Makarony Polskie, oferuje także makarony jajeczne, których podstawowy skład jest wzbogacony o jaja – tłumaczy Janusz Dąbrowski, doradca prezesa zarządu Makarony Polskie SA.
komentarze (0)