Unilever już od jakiegoś czasu przygotowywał się do takiego kroku. W 2015 r. produkcja margaryn została przeniesiona do osobnej spółki.
Rezygnacja z rozwoju kategorii margaryn i przegląd aktywów ma być działaniem na rzecz wzrostu atrakcyjności spółki dla inwestorów, po nieudanej próbie przejęcia Unilevera przez Kraft-Heinz w lutym br. Unilever odrzucił tę ofertę uznając, że wycena szacująca jego wartość na 143 mld dol. jest niewystarczająca.
Inne działania zapowiedziane przez Unilever to m.in. odkup akcji, 12-procentowy wzrost dywidend oraz 20-procentowy wzrost marży do roku 2020. Zapowiedziano także, że to nie koniec działań "naprawczych".
komentarze (3)
Pitu pitu. W USA juz nie robia margaryny ze względu na szkodliwe działanie na człowieka. Wkrótce jaśnie oświecona Europa przestanie.
OdpowiedzOliwia nie pisz bzdur. Produkują tylko bez tłuszczów trans.
OdpowiedzSprawdźcie czy nie zawierają rzepaku i soi z GMO to rakotwórcze,mutaganne toksyny Bt ze zbóż modyfikowanych genetycznie pryskanych rakotwórczym glifosatem i herbicydem roundupem \"firmy\" monsanto GMO truciciela świata!!!!
Odpowiedz