Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

W bieżącym roku rośnie produkcja pieczywa i makaronów, spada mąki

- Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja artykułów wtórnego przetwórstwa zbóż, spadła zaś pierwotnego - przyznaje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

W bieżącym roku rośnie produkcja pieczywa i makaronów, spada mąki
Fot. unplash.com

Wyjątkiem w przypadku produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż była mąka żytnia. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 166 tys. t, czyli była o prawie 11% wyższa niż przed rokiem. Ma to pozytywne przełożenie na rynek pieczywa żytniego, którego w pierwszych dziesięciu miesiącach br. wyprodukowano 58,6 tys. t, czyli o prawie 8% więcej niż rok wcześniej.

- Oczywiście są to dość okrojone dane, bowiem obejmują jedynie duże piekarnie. Informacje za 2018 r. wskazują, że w przedsiębiorstwach zatrudniających 10 osób i więcej produkcja pieczywa żytniego wyniosła 95,7 tys. t, podczas gdy firmy duże, mające co najmniej 50 pracowników wyprodukowały 65,4 tys. t tego artykułu. Oznacza to, że małe i średnie jednostki odpowiadały za około 30 tys. t (32%) pieczywa, które pojawiło się na rynku - podaje Marta Skrzypczyk.

Pomimo wzrostu, który notowany jest już piąty rok z rzędu dla pieczywa żytniego i trzeci dla mąki żytniej, ich produkcja nadal pozostaje niszowa jeżeli ją porównać do artykułów pszennych. W bieżącym roku, w pierwszych dziesięciu miesiącach, produkcja mąki pszennej wyniosła 1499 tys. t, zatem 9-krotnie więcej niż mąki żytniej. Jednocześnie był to wolumen o 1% niższy wobec analogicznego okresu przed rokiem. Mniejsza niż rok wcześniej była także produkcja pieczywa pszenno-żytniego. Według GUS w styczniu-październiku br. wyniosła 1 449 tys. t, co oznacza obniżkę o prawie 3% w relacji rocznej, choć nadal jest to 8-razy więcej niż produkcja pieczywa żytniego.

- W tym roku utrzymała się również obserwowana od kilku lat spadkowa tendencja w produkcji kasz. W styczniu-październiku br. w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej wytworzono 8,2 tys. t kasz i mączek z pszenicy, czyli o 5% mniej w relacji rocznej; 16,7 tys. t kasz jęczmiennych (spadek o 7% w relacji rocznej) oraz 3,8 tys. t kasz gryczanych (o 13% mniej r/r). Warto tu nadmienić, że jeszcze w 2010 r. produkcja kasz i mączek pszennych (w przedsiębiorstwach zatrudniających 10 osób i więcej) przekraczała 36 tys. t, podczas gdy rok temu wyniosła zaledwie 14,9 tys. t - dodaje Marta Skrzypczyk.

2019 r. przyniósł natomiast silny (bo o prawie 7% w relacji rocznej) wzrost produkcji makaronów, która sięgnęła 127 tys. t.

- Biorąc pod uwagę większą dostępność ziarna w tym sezonie, jest duże prawdopodobieństwo, że w kolejnych miesiącach przetwórstwo zbóż przekroczy poziomy sprzed roku - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marta Skrzypczyk RSS ALERT    /    produkcja makaronu RSS ALERT    /    makarony RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    mąka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.66.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!