Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

W poszukiwaniu odmian zbóż odpornych na porastanie

Porastanie zbóż to zjawisko, w którym nasiona zamiast osiagnac stan spoczynkowy, przedwczesnie kiełkuja na kłosie. Przynosi ono znaczace straty gospodarcze spowodowane obniżeniem ilosci plonów i pogorszeniem wartosci ziarna.


Autor: PAP
Data: 15-02-2010, 15:37

Mechanizmy molekularne warunkujace te sytuacje bedzie badał dr Szymon Swieżewski z Instytutu Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk. - Jego projekt badawczy zostanie sfinansowany ze srodków programu LIDER Narodowego Centrum Badan i Rozwoju. - Naszym celem jest zrozumienie genetycznych i molekularnych podstaw porastania na kłosie. W zwiazku z prognozowanym globalnym ociepleniem klimatu, problem ten bedzie sie nasilał w kolejnych latach. Stawia to przed rolnictwem poważne wyzwanie polegajace na koniecznosci uzyskania nowych odmian, zaadaptowanych do zmieniajacych sie warunków klimatycznych - mówi dr Swieżewski.

Dodaje, że molekularne podłoże porastania jest słabo poznane, a prowadzone dotychczas badania ograniczone sa do mechanizmów ustanawiania (okreslania) czasu spoczynkowego i kiełkowania nasion. Jego projekt ma na celu poznanie mechanizmów molekularnych porastania i ich zwiazku z czynnikami srodowiskowymi. Wytypowanie kluczowych genów odpowiedzialnych za porastanie stworzy możliwosc uzyskania nowych odpornych odmian.

W pierwszej edycji programu "Lider" zainicjowanego przez Narodowe Centrum Badan i Rozwoju wybrano 23 sposród 202 zgłoszonych wniosków. Laureaci wykazali, że sa przygotowani do podjecia samodzielnej pracy badawczej wraz z utworzonymi przez siebie zespołem nad projektem, który znajdzie zastosowanie w praktyce. Na jego realizacje każdy z nich otrzyma nawet do 1 mln zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.58.220
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!