Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Widan: Producenci mrożonego pieczywa muszą wyjść z cienia

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 12-09-2016, 19:47
- Mimo że nie wynaleziono jeszcze zdrowszego sposobu konserwacji żywności niż mrożenie, nadal w prasie i internecie znajdujemy artykuły straszące konsumentów potworami z szafy. Najsmutniejsze jest to, że wszystkie one przedstawiają całkowicie fałszywy obraz sposobów produkcji pieczywa mrożonego i wprowadzają opinię publiczną w błąd nie podpierając się na faktach - mówi Michał Stępczak inżynier technologii przetwórstwa zbóż w firmie Widan Polska Sp. z.o.o.
Widan: Producenci mrożonego pieczywa muszą wyjść z cienia
fot. shutterstock

19 sierpnia opublikowaliśmy komentarz Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia na temat tzw. rozporządzenia nt. sklepików szkolnych. (link) Artykuł wzbudził szeroką dyskusję, w szczególności w części dotyczącej pieczywa mrożonego. O możliwość odpowiedzi na łamach Portalu Spożywczego poprosili przedstawiciele firm: Nowel Piekarnia Nowakowski (link) oraz Widan Polska Sp. z o.o., którą zamieszczamy poniżej.

Jak podkreśla Michał Stępczak inżynier technologii przetwórstwa zbóż w firmie Widan Polska Sp. z.o.o., producenci pieczywa mrożonego, tak jak wszystkie firmy, dążą do maksymalizacji zysków poprzez zminimalizowanie kosztów produkcji.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • mike 2016-09-13 08:47:10

    Ma chłop rację. Trzeba edukować społeczeństwo.

    Odpowiedz
  • konsument 2016-09-13 09:31:27

    I zachęcać do spożywania 2 letniego ciasta

    Odpowiedz
  • bb 2016-09-13 09:41:44

    To mrozcie dobre chleby i bulki a nie styropian bez zapachu.

    Odpowiedz
  • Chlebojad 2016-09-13 15:20:14

    W odpowiedz na: To mrozcie dobre chleby i bulki a nie styropian bez zapachu. Skąd wiadomo, czy ten styropian to akurat pieczywo zrobione z udziałem mrożenia? Czy klienci wiedzą co tak naprawdę kupują i u kogo? Dowiedzieć się oczywiście mogą bez trudu, ale jakoś się nie dowiadują.

    Odpowiedz
  • Chlebojad 2016-09-13 15:27:13

    cyt.:\" W związku z powyższym Michał Stępczak zachęca do gruntownego zapoznania się z tematem produkcji mrożonego pieczywa przed udzielaniem publicznych wypowiedzi w tym temacie.\"[...] No i to mu się raczej nie uda, bo dla ludzi najważniejsza jest opinia obiegowa - często nieprawdziwa, ale tworzona latami i powszechnie wyznawana. Co z tego, że obiektywnie błędna? Co z tego, że nie takie złe mrożonki są jak je malują?

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!