Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Właściciel firmy Folwark: Sytuacja na rynku tłuszczy roślinnych skłania do niepokoju

W dłuższym terminie sytuacja na rynku rzepaku na pewno przełoży się na działania producentów, a co za tym idzie - ceny. Aby utrzymać rentowność z połowy 2010 r. musielibyśmy podwyższyć ceny o minimum 20 proc. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Włodzimierz Kotaniec, właściciel firmy Folwark.

Właściciel firmy Folwark: Sytuacja na rynku tłuszczy roślinnych skłania do niepokoju
Kluczowymi klientami Folwarku są m.in.: firmy gastronomiczne, producenci sałatek i surówek oraz garmażeryjne przetwórnie rybne

Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
Data: 09-03-2011, 11:16

Jednak jak podkreśla nasz rozmówca, 20-proc. podwyżki nie są na razie do przyjęcia przez rynek. - Aktualnie ceny poszły w górę o 10-12 proc. Starcza to nam na pokrycie kosztów produkcji, ale nie mamy środków by dalej inwestować. Dlatego inwestycje rozkładane są na raty, a nowe zakupy - odkładane - komentuje Włodzimierz Kotaniec. Firma próbuje więc szukać oszczędności. Pod koniec ub.r. nieznacznie zmniejszyła zatrudnienie.

Folwark stara się dopasować do rynku. - Konkurencja z różnych powodów nie podnosi cen - np. zmniejsza procentową ilość tłuszczy w sosach. Boimy się zmniejszonego popytu na produkty naszej marki. Naszymi odbiorcami jest głównie mała gastronomia, np. bary typu kebab, które w pierwszej kolejności starają się kupować jak najtańsze produkty - przyznaje Włodzimierz Kotaniec.

Zdaniem naszego rozmówcy, sytuacja na rynku tłuszczy roślinnych skłania do niepokoju. - Już w ubiegłym roku odczuliśmy wyższe ceny rzepaku. Próbowaliśmy nawet nawiązać kontakty handlowe z Chinami czy Malezją, ale okazało się, że po doliczeniu transportu i kosztów związanych z logistyką i magazynowaniem, sprowadzanie surowca z tamtych krajów było nieopłacalne. W tym roku też nie będzie lepiej, m.in. ze względu na susze w tym regionie. Tak więc nie ma alternatywy, co powoduje wzmożone ruchy spekulantów o komentuje właściciel firmy Folwark.

Z drugiej strony przyznaje, że spekulanci na razie przerzucili się na cukier, więc na dzień dzisiejszy sytuacja na rynku rzepaku jest bardziej stabilna. - Choć z drugiej strony cukru potrzebujemy do produkcji ketchupów i niektórych sosów - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Włodzimierz Kotaniec RSS ALERT    /    Folwark RSS ALERT    /    cukier RSS ALERT    /    sosy RSS ALERT    /    majonez RSS ALERT    /    ketchup RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • rolnik z mazowsza 2011-03-10 09:48:03
    Radzę już zaopatrywać się w tłuszcze. W mojej okolicy jest już po rzepaku...niestety.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.29.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!