Właściciel Sante: Innowacje w branży spożywczej nie opłacają się dużym graczom
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 24-03-2016, 11:03
- Innowacje dla branży przemysłu spożywczego wiążą się z bardzo dużymi kosztami i ryzykiem. Ciężko jest zmienić nawyki konsumentów przyzwyczajonych do konkretnych produktów spożywczych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Kowalski, współzałożyciel Sante, producenta zdrowej żywności.
Andrzej Kowalski, współzałożyciel Sante, producenta zdrowej żywności/ fot. Piotr Waniorek/Żelazna studio
Jako główną barierę dla polskiej innowacyjności Kowalski wskazuje słaby kontakt nauki z biznesem.
- Każdy działa na swoim poletku. Nie ma instytucji która łączyłaby te podmioty. Wydaje mi się, że nauka w dalszym ciągu nie szuka odbiorców dla swoich innowacji. Jest samowystarczalna. Główny błąd systemowy to fakt, że finansowanie nauki nie jest uzależnione od wdrożenia wynalazków do przemysłu - mówi właściciel Sante.
Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (17)
Ej Kowalski napij sie swojej wody grandera i zaczniesz normalnie gadać....
Odpowiedztrzeba przyznać że z perspektywy czasu patrząc bardzo dobrze im idzie na rynku spożywczym i utrzymują się dość wysoko
OdpowiedzRenomę wypracowali, trzeba przyznać. Ale ich produkty naprawdę trzymają poziom.
OdpowiedzWierzę, że akurat on wie co mówi, ma ogromne doświadczenie w tej branży
OdpowiedzCo do kierunków technicznych - zgadzam się. Coraz mniej osób ma jakikolwiek fach w ręku a jeśli idą na studia to zupełnie inne niż techniczne, oczywiście to nie jest powiedziane względem wszystkich, ale większość na pewno
OdpowiedzNie znam się na tym, ale wierzę, że akurat ten Pan wie co mówi.
Odpowiedz