Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Wniosek do KE o rejestrację "chleba prądnickiego"

Wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego "chleba prądnickiego" został przesłany do Komisji Europejskiej - poinformował resort rolnictwa na stronach internetowych.


Autor: Polska Agencja Prasowa
Data: 09-05-2008, 15:12

Wniosek o unijną ochronę "chleba prądnickiego" zgłosił krakowski mistrz piekarski Antoni Madej, który jest jedynym producentem tego pieczywa. Zgodnie z dokumentem, chleb po rejestracji będzie mógł być wypiekany tylko w granicach administracyjnych miasta Krakowa

"Chleb prądnicki" na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już od października 2005 roku. Produkt ten został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika - dzisiejszej dzielnicy Krakowa.

Jest to tradycyjny chleb ciemny, na zakwasie żytnim, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą. Szczególną jego cechą jest bardzo duży rozmiar. Chleb wypiekany jest w dwóch kształtach - owalnym (bochenki o wadze 4,5 kg oraz 14 kg) oraz okrągłym (bochenki o wadze ok. 4,5 kg). Dobrze wypieczony utrzymuje świeżość przez kilka tygodni.

Tradycja wypieku tego chleba sięga XV wieku, kiedy to biskup Wojciech Jastrzębiec w 1421 roku nadał część gruntów w Prądniku Białym swemu kucharzowi, zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi.

Małopolska, jako jedyny region w Polsce, może pochwalić się dwoma produktami zarejestrowanymi w Unii Europejskiej jako produkty regionalne. Jest to bryndza podhalańska i oscypek. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!