Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Zakaz tłuszczów trans ratuje życie. Ten kraj to zbadał!

  • Autor: PAP
  • Data: 08-09-2022, 08:17
Zakaz stosowania izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcji żywności spowodował w Danii spadek liczby zgonów na choroby układu krążenia – wynika z nowych badań, które publikuje pismo „PNAS”.
Zakaz tłuszczów trans ratuje życie. Ten kraj to zbadał!
Jest wiele dowodów na to, że spożywanie tłuszczów trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca. /fot. shutterstock

Tłuszcze trans - co to jest

Tłuszcze trans to określenie stosowane dla nienasyconych kwasów tłuszczowych, w których budowie obecne są wiązania chemiczne typu trans. Tłuszcze trans rzadko występują naturalnie (na przykład w mleku czy w mięsie przeżuwaczy).

Dzięki dodawaniu tłuszczów trans produkcja żywności staje się łatwiejsza oraz tańsza, a artykuły spożywcze mogą mieć dłuższą datę przydatności do spożycia. Przykładem takiej żywności mogą być margaryna, wyroby cukiernicze, fast food czy zupy w proszku.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!