Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Zamiana ziemniaków na produkty pełnoziarniste w diecie zmniejsza ryzyko cukrzycy

O czynnikach ryzyka i skutkach zachorowań na cukrzycę mówił przy okazji przypadającego 7 kwietnia Światowego Dnia Zdrowia dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Zamiana ziemniaków na produkty pełnoziarniste w diecie zmniejsza ryzyko cukrzycy
fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 07-04-2016, 15:19

Na cukrzycę typu II choruje na świecie 350 mln ludzi, a w regionie europejskim 64 mln. W Polsce na cukrzycę cierpi 3 mln osób, z czego 1 mln nawet o tym nie wie. Kolejne 5 mln osób dotyka tzw. stan przedcukrzycowy.

- Bardzo niepokojące jest to, że cukrzyca typu drugiego zaczyna pojawiać się u dzieci i młodzieży, podczas gdy niedawno nie była w ogóle spotykana w tej grupie wiekowej. Problem ten dotyczy już ok. 2-4 procent najmłodszych - mówi Jarosz.

Jak wynika z prognoz, w 2040 roku liczba chorych na cukrzycę w Europie wzrośnie z 60 do 71 milionów, czyli z 9 do 11 procent. Według obliczeń Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej z 2014 roku Polska znajduje się na czwartym miejscu w Europie jeśli chodzi o występowanie stanu przedcukrzycowego. Jednak już w 2035 będziemy liderem tej niechlubnej klasyfikacji ze wskaźnikiem na poziomie 19-20 procent populacji.

- Zachorowanie na cukrzycę oznacza pogorszenie się ogólnej jakości życia. Chory musi zostać poddany dużym rygorom dietetycznym i leczniczym, ale także zmienić swój styl życia. Problemem jest nie tylko leczenie cukrzycy, ale także to żeby leczyć ją dobrze. Cukrzyca niesie ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania na różne choroby, np. nowotwory złośliwe, a także olbrzymie koszty ekonomiczne - dodaje Jarosz.

Czynnikami ryzyka w przypadku zachorowań na cukrzycę są mała aktywność fizyczna i nieprawidłowy sposób żywienia. Ryzyko można zmniejszyć poprzez spożywanie błonnika, warzyw i owoców, regularne posiłki, a także dobrze zbilansowane i bogate w poszczególne składniki odżywcze śniadanie. 

- Ostatnie prace pokazują, że jeśli spożywamy węglowodany, których źródłem są ziemniaki to ryzyko cukrzycy rośnie. Natomiast jeżeli zamienimy je na produkty pełnoziarniste, zbożowe to istotnie zmniejsza się ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego - dodaje Mirosław Jarosz. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    cukrzyca RSS ALERT    /    produkty zbożowe RSS ALERT    /    Mirosław Jarosz RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.219.31.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!