Zawartość błonnika może zadecydować o wyborze pieczywa
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 28-10-2015, 13:04

Jarosław Marczuk podkreśla, że błonnik znajduje się w każdym chlebie i jest go więcej, niż w wielu innych produktach. Przykładowo: w 100 gramach zwykłego chleba baltonowskiego znajdziemy 4,7 g błonnika, w 100 g marchwi już tylko 3,6 g, a w 100 g jabłek zaledwie 2 g.
- Mimo to uważam, że zdecydowana większość z nas wchodząc do piekarni kieruje się jednak upodobaniami smakowymi oraz tradycją spożywania ulubionego gatunku chleba - dodaje prezes Fundacji.
Czyli błonnik nie decyduje o wyborze konkretnego pieczywa ?
- Błonnik może być jednym z czynników decydujących przy wyborze pieczywa, jednak uważam, że bardziej istotne są indywidualne upodobania każdego z nas. Dla konsumenta nadal istotny jest smak, wygląd, ale także cena pieczywa. Spora część konsumentów przywiązana jest do konkretnego producenta chleba. Pamiętajmy o tym, że dobry chleb, to ten, po którym się dobrze czujemy - podsumowuje Jarosław Marczuk.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
To pewne, że ceny pieczywa wzrosną. Nie wiadomo o ile i w jakim czasie
-
Dlaczego spożycie chleba spada?
-
Cargill zainwestuje w Polsce 45 mln dolarów
-
Nowy start-up spożywczy: Frufi, czyli błonnikowe przekąski
-
Mintel: błonnik i stewia dokonają rewolucji na rynku cukru
-
Nowel: Pieczywo jest podstawą śniadania dla 84 proc. Polaków (wywiad)
-
Najwięcej chleba do wypieku trafia do sieci handlowych
-
Jogurt i błonnik chronią przed rakiem płuc
-
Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródła błonnika pokarmowego
-
Chleb coraz droższy i mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą
komentarze (0)