Jarosław Marczuk podkreśla, że błonnik znajduje się w każdym chlebie i jest go więcej, niż w wielu innych produktach. Przykładowo: w 100 gramach zwykłego chleba baltonowskiego znajdziemy 4,7 g błonnika, w 100 g marchwi już tylko 3,6 g, a w 100 g jabłek zaledwie 2 g.
- Mimo to uważam, że zdecydowana większość z nas wchodząc do piekarni kieruje się jednak upodobaniami smakowymi oraz tradycją spożywania ulubionego gatunku chleba - dodaje prezes Fundacji.
Czyli błonnik nie decyduje o wyborze konkretnego pieczywa ?
- Błonnik może być jednym z czynników decydujących przy wyborze pieczywa, jednak uważam, że bardziej istotne są indywidualne upodobania każdego z nas. Dla konsumenta nadal istotny jest smak, wygląd, ale także cena pieczywa. Spora część konsumentów przywiązana jest do konkretnego producenta chleba. Pamiętajmy o tym, że dobry chleb, to ten, po którym się dobrze czujemy - podsumowuje Jarosław Marczuk.
komentarze (0)