Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Były producent makaronu wchodzi w zamienniki mięsa

  • Autor: Anna Wrona
  • Data: 26-05-2022, 10:29
Naszym głównym celem są duże sieci handlowe i detaliczne. Dostrzegliśmy też bardzo duży potencjał w kanale HoReCa - mówi Andrzej Świderski, współzałożyciel Plantway.
Były producent makaronu wchodzi w zamienniki mięsa
Plantway to młody start-up produkujący zamienniki mięsa wywodzący się branży makaronów; fot. Plantway

Plantway: Od makaronów do zamienników mięsa

Plantway to młody start-up produkujący zamienniki mięsa wywodzący się branży makaronów.

- Mamy kilkunastoletnie doświadczenie w produkcji makaronów na dosyć dużą przemysłową skalę - mówi Andrzej Świderski.

Chodzi o firmę Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego „SAS” Andrzej Świderski, która w 2021 roku została przejęta przez Makarony Polskie. (Zob. Makarony Polskie ze zgodą UOKiK na przejęcie PPH SAS).

O wejściu w produkcję zamienników mięsa zadecydowały kwestie światopoglądowe.

- Pomysł pojawił się 3-4 lata temu. Zaczęliśmy badać temat, zgłębiać technologie, odwiedzaliśmy firmy produkujące urządzenia, zrobiliśmy budżet i zdecydowaliśmy się ubiegać o dofinansowanie z Unii Europejskiej. Złożyliśmy wniosek do BGK, dostaliśmy dofinansowanie i rozpoczęliśmy inwestycję - wspomina Andrzej Świderski.

Plantway: Gdzie kupić?

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!