• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Ekspert: Zamienniki mięsa to etap przejściowy

- Za kilkanaście lat dla większości Polaków normalne będzie to, że pełnowartościowy posiłek może składać się się tylko z warzyw - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Grabowski, współzałożyciel FoodTech.ac.
  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2021, 12:10
Ekspert: Zamienniki mięsa to etap przejściowy
Piotr Grabowski: Zamienniki muszą być podobne do mięsa, aby ludzie przyzwyczajeni do kotleta na talerzu nie czuli, że z czegoś rezygnują. fot. PTWP
  • Za kilkanaście lat pełnowartościowy posiłek dla większości Polaków będzie bezmięsny.
  • Ślad węglowy roślinnego burgera importowanego z USA niweluje jego pozytywne właściwości.
  • Zamienniki mięsa produkowane przez duże koncerny nie muszą być mniej ekologiczne.

O sytuacji na polskim rynku zamienników mięsa, który staje się coraz bardziej zatłoczony, pisaliśmy w jednym z ostatnich tekstów z cyklu Mięso na wtorek.

W ocenie Piotra Grabowskiego zamienniki muszą być podobne do mięsa, aby ludzie przyzwyczajeni do kotleta na talerzu nie czuli, że z czegoś rezygnują.

- Traktujemy obecne zamienniki mięsa jako element przejściowy. Oznacza to, że muszą one być podobne do mięsa po to, aby ludzie przyzwyczajeni do kotleta na talerzu nie czuli, że z czegoś rezygnują. Za kilkanaście lat normalne będzie dla większości Polaków to, że pełnowartościowy posiłek może być talerzem składającym się tylko z warzyw. Dodatkowo szybko rozwijające się startupy z zakresu produkcji mięsa hodowanego komórkowo pozwalają nam wierzyć, że już niedługo nawet do tego, żeby zjeść steka nie trzeba będzie zabijać krowy, ani nadmiernie wykorzystywać zasobów naszej planety - wskazuje.

Grabowski zwraca uwagę, że warto zwrócić uwagę na kwestię śladu węglowego.

- Jeśli taki burger jedzie do nas ze Stanów to znaczy, że nie do końca jest dobry dla środowiska. Nawet gdy wykorzystane do jego wyprodukowania składniki roślinne mają znacznie mniejsze ślad węglowy niż mięso, to nieekologiczne opakowanie oraz liczony w tysiącach kilometrów łańcuch dostaw może "zjeść" ten efekt - dodaje.

Z drugiej strony ekspert wskazuje, że sam fakt, że coś produkowane jest przez duży koncern niekoniecznie oznacza, że jest to nieekologiczne.

- Z drugiej strony wielu producentów prowadzi tak zwany greenwashing, czyli udaje, że jest eko, podczas gdy ich faktyczny efekt oddziaływania na środowisko jest negatywny - wskazuje.

 

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • ww 2021-04-15 12:19:40

    na zielsku najlepsza przebitka dlatego tyle szumu a ja bede robił barankom kaszankę z pokrzywy, ale złupię kasiory

    Odpowiedz
  • ww 2021-04-15 12:22:59

    w tym żarciu to dopiero jest chemii no bo jakoś trza uzyskać smak np mięsa

    Odpowiedz
  • ed 2021-04-15 20:53:59

    i znowu Bil Gates rządzi

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!